Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Vlast koristi "reformisano" pravosuđe u obračunu sa novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 02. 2012.

UNS: Vlast koristi "reformisano" pravosuđe u obračunu sa novinarima

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava domaću i međunarodnu javnost da je najveća, najuglednija i najstarija profesionalna novinarska organizacija u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, koja je u decembru obeležila 130 godina postojanja, došla pod žestoki udar “reformisanog” srpskog pravosuđa, koje vladajuća koalicija koristi kako bi UNS-u oduzela imovinu koja predstavlja osnov njegove nezavisnosti u odnosu na vlast, rušeći pritom zakone i norme na kojim se odvajkada zasniva pravo svojine u Evropi.

Flagrantan primer takvog kršenja zakona i Ustava Srbije predstavlja najnovija odluka Apelacionog suda u Beogradu da preinači presudu kojom je Prvi osnovni sud u glavnom gradu proletos potvrdio vlasništvo UNS-a nad zgradom u Resavskoj 28 po poslednjoj u seriji tužbi Nezavisnog udruženja novinara Srbije protiv UNS-a.

UNS podseća da je to bio šesti put u poslednjih deset godina da srpski sudovi potvrđuju pravo UNS-a u sporu oko zgrade u Resavskoj ulici. Prethodno je UNS u sporu sa NUNS-om dobio dve brisovne parnice, jednu u prvostepenom i drugu u okružnom sudu, zatim prvostepenu i drugostepenu parnicu za utvrđenje, da bi i Ustavni sud Srbije odbio ustavnu inicijativu NUNS-a za ocenu ustavnosti zakona kojim je UNS-u vraćena zgrada u Resavskoj.

Sporna odluka Apelacionog suda u Beogradu datira iz avgusta prošle godine, a u odeljenju za sudsku praksu “kiselila” se barem četiri meseca, iako podaci do kojih je UNS došao pozivanjem na Zakon o dostupnosti informacija ukazuju da je sudija Ivan Negić u Apelacionom sudu prekoredno uzeo da rešava žalbu NUNS-a na odluku Prvog osnovnog suda.

Pravni tim Udruženja novinara Srbije našao je da je Apelacioni sud, u odluci koja je UNS-u dostavljena pre tri sedmice, rešio da se pravo svojine u Srbiji može steći bez ispunjavanja zakonom predviđenih uslova i mimo zakonom utvrđenog postupka, i na taj način konstituisao pravo zajedničke svojine NUNS-a nad zgradom UNS-a, uz pogrešno tumačenje važećih domaćih i međunarodnih propisa.

Stav da na zgradi UNS-a postoji pravo zajedničke svojine UNS-a i NUNS-a, sudija Ivan Negić i veće kojim je on predsedavao zasnovali su na pogrešnom zaključku da članovi udruženja plaćanjem članarine stiču pravo svojine na zgradi koje kasnije mogu da prenesu na drugo udruženje. Ovaj zaključak suda nema osnova ni u jednom domaćem ili evropskom propisu. Naprotiv, odredbe zakona jasno određuju da pravo svojine na sredstvima udruženja, pa i na zgradi, pripada udruženju, a ne njegovim članovima. Shodno tome, članovi udruženja ne mogu na novo udruženje preneti pravo koje nemaju.

Zbog ovih, i brojnih drugih propusta Apelacionog suda, Udruženje novinara Srbije je podnelo žalbu Ustavnom sudu Srbije. UNS je takođe podneo i zahtev za reviziju Vrhovnom kasacionom sudu na odluku Apelacionog suda u Beogradu kojom se na nezakonit način preinačava presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Najnovija odluka Apelacionog suda samo je nastavak pokušaja države da otme novinarsku imovinu. UNS podseća da je proletos Viši sud u Beogradu u prvostepenom postupku pokušao da oduzme UNS-u imovinu u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Primera takvog oduzimanja novinarske imovine nema ni u jednoj drugoj istočnoevropskoj zemlji, a sličnog nije bilo ni u Miloševićevo vreme.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi