Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i UNS na Kosovu: Kosovska policija zabranila novinarima da izveštavaju o skrnavljenju crkve u Babinom Mostu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 09. 2020.

Izvor: UNS i UNS na Kosovu

UNS i UNS na Kosovu: Kosovska policija zabranila novinarima da izveštavaju o skrnavljenju crkve u Babinom Mostu

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu zahtevaju od svih institucija na Kosovu da pokrenu istragu i kazne nezakonito i diskriminatorno ponašanje Kosovske policije koja je juče novinarskim ekipama zabranila da izveštavaju o skrnavljenju crkve u Babinom Mostu kod Obilića.

Povodom informacije da je Crkva pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića provaljena i opljačkana, novinarske ekipe krenule su na mesto događaja. Na mestu skrnavljenja crkve i u njenom dvorištu zatekli su sveštenika, lokalne srpske predstavnike i pripadnike Kosovske policije.

Policajci koji su bili u dvorištu crkve izbacivali su novinarske ekipe koje su dolazile tokom višesatne istrage koja je sprovođena unutar crkve i oko nje, uz obrazloženje da ih je zabranjeno snimati. Prvo je izbačena ekipa „Glasa Amerike“ i RTV „KiM“, a onda i ostale redakcije i dopisnici.

Na grub način policajci su vikali na novinare i izbacivali ih iz crkvenog kompleksa, iako nigde nije bilo obeležja kojim je trebalo da bude obezbeđeno mesto provale i pljačke.

U Babin Most, posle nekoliko sati uviđaja, stigli su službenici kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak, nepoznati novinarskim ekipama, kojima je dozvoljeno da fotografišu rad policajaca i da o tome obaveste javnost.

UNS i UNS na Kosovu ističu da je jučerašnja zabrana rada novinarskim ekipama pravi primer gušenja slobode medija.

To dokazuje i činjenica da su jedine fotografije sa lica mesta poslale osobe iz Ministarstva za povratak i zajednice, a to ministarstvo ih je, uz saopštenje za javnost ministra Dalibora Jevtića, poslalo medijima.

UNS i UNS na Kosovu ističu da su pripadnici Kosovske policije grubo prekršili zakon, diskriminišući novinare i medijske radnike i izražava bojazan da policija jučerašnjim ponašanjem i odnosom prema novinarima prikriva ili prećutkuje informacije o ovom događaju

UNS i UNS na Kosovu pozivaju OEBS, EULEKS, Policijski inspektorat Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova da pokrenu istragu zbog nezakonitog i diskriminatornog ponašanja Kosovske policije i obaveste javnost o rezultatima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi