Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Novinari na sudu - statistika  |  Na reviziji pred Vrhovnim kasacionim sudom za tri godine 78 predmeta iz oblasti javnog informisanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinari na sudu - statistika

13. 10. 2023.

Autor: K. K. N. Izvor: UNS

Na reviziji pred Vrhovnim kasacionim sudom za tri godine 78 predmeta iz oblasti javnog informisanja

„Vrhovni kasacioni sud je za dve godine, u periodu od 1. januara 2020. do 31. decembra 2022. godine formirao ukupno 78 predmeta u vezi sa preispitivanjem presuda u oblasti javnog informisanja, od čega je 65 rešeno“, rečeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u Vrhovnom kasacionom sudu (VKS).

Svi primljeni predmeti u 2020. (24) i 2021. godini  (23) su rešeni, navodi VKS, dok je od 31 formiranog predmeta u 2022. godini okončano njih 18.

„Revizija je u 36 predmeta odbačena,  a u 23 predmeta odbijena. Preinačujuća odluka doneta je za šest predmeta“, navodi se u odgovoru koji je UNS dobio od VKS-a.

Iz VKS-a navode i da je u periodu od 1. januara 2020. do 31. decembra 2022. godine ovaj sud primio 43 predmeta iz oblasti povrede autorskih prava, od kojih je 28 rešeno.

Kao i u oblasti javnog informisanja, svi primljeni predmeti iz oblasti autorskih prava iz 2020. (7) i 2021. godine (18) su okončani, dok je od 18 formiranih predmeta u 2022. godini rešeno tri.

„Revizija je u predmetima iz oblasti povrede autorskih prava u 11 predmeta odbačena. U 13 predmeta odbijene su revizije, a u dva predmeta donete su ukidajuće odluke. Dva predmeta rešena su na drugi način“, navodi se u odgovoru VKS-a.

Podsetimo, revizija predstavlja ograničeno pravo parničnih stranaka na vanredni pravni lek i može se zatražiti samo protiv pravosnažnih presuda donetih u drugom stepenu. O zahtevima za reviziju odlučuje Vrhovni kasacioni sud u Beogradu. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi