Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Dokazni postupak završen, čeka se presuda Škoro - Novosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

03. 03. 2017.

Autor: J.Pešić Izvor: UNS

Dokazni postupak završen, čeka se presuda Škoro - Novosti

Suđenje za dokazivanje nezakonitog premeštaja nekadašnjeg šefa deska „Večernjih novosti“ Srđana Škora na mesto pomoćnika odgovornog urednika dnevnog lista „Sport“ zaključeno je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu 17. februara, svedočenjem direktora i glavnog i odgovornog urednika Kompanije „Novosti“ Radomir Dmitrovića i očekuje se prvostepena presuda.

Radomir Dmitrović izjavio je u svom drugom svedočenju u ovom postupku da „u celom slučaju nije bilo nikakve zle namere, niti bilo kakvih igara“ i da je Škora prebacio u list „Sport“ jer je procenio da im je tamo bila potrebna pomoć.

„Prlina je bio jedan od pomoćnika odgovornog urednika lista ’Sport’, ali na osnovu pravnih dokumenata tuženog (Kompanije ’Novosti’, prim.nov.) svaki odgovorni urednik može da ima više pomoćnika, a to radno mesto je odgovaralo vrsti i stepenu stručne spreme tužioca (Srđana Škora, prim.nov.). Koliko je meni poznato tužilac je završio istoriju i po toj logici nije mogao da bude novinar, ali novinarstvo je vrlo specifično, tako da dobar novinar treba da bude talentovan i da neprekidno radi na sebi, tako se dolazi do nivoa odličnog novinara“, rekao je Dmitrović.

Dodao je da mu nije poznato koja stručna sprema je potrebna za radno mesto na koje je premešten novinar Škoro, ali da su mu u pravnoj službi potvrdili da je to mesto u skladu sa važećim dokumentima i pravnim odredbama.

Dmitrović  je naveo da Škoro „nikada nije bio u listu koji se bavi sportom, ali je bio šef deska koji svakog dana uz ostale rubrike prati pet strana o sportu u dnevnom listu ‘Večernje novosti’” i istakao da dobar urednik može da uređuje list bilo kog tematskog sadržaja, što se odnosi i na pomoćnike zamenika glavnog urednika.

Kako je naveo, iz pisane izjave Škorovog nadređenog Miodraga Stojanovića proizilazi da Škoro na novom radnom mestu nije hteo ništa da radi i da je odbijao radne zadatke, kao i da se nije pojavljivao na poslu redovno.

Na pitanje Škorovog advokata da li je Škoro povodom tih navoda dobio pisano upozorenje, Dmitrović je odgovorio da nije i da je on odbijao predloge odgovornog urednika “Sporta” da Škora kazni umanjenjem zarade zbog takvog ponašanja.

Advokat UNS-a Zoran Lakićević koji u ovom postupku zastupa tužioca Srđana Škora,  negirao je navode da je Škoro odbijao da radi u listu ‘Sport’.

„Škoro nije imao šifru za elektronski pristup tekstovima, nije bio član kolegijuma i nije bio upisan u impresum kao pomoćnik odgovornog urednika. Takođe, nije postojao ni Akt o sistematizaciji kojim su predviđena nova radna mesta u listu ‘Sport’ ”, rekao je Lakićević i dodao da Škoro nije osporavao aneks kojim je premešten u list „Zov”, ali je odbio da pređe sa drugim zaposlenima u list “Sport” kada je on prodat.

Advokat Kompanije “Novosti” na ovom ročištu Jovanka Zečević Anđelković uzvratila je da novinar Škoro nije uputio nikakav zahtev da mu se dodeli šifra i da nije nikog obavestio da nije u impresumu.

Dmitrović je u raspravi rekao da misli da je Škoro mogao da pomogne u listu ‘Sport’, svojim iskustvom, u predlaganju novih rubrika, kao i u sugerisanju da se razgovara sa ljudima, funkcionerima i sportistima koji bi bili interesantni čitalačkoj publici.

Dmitrović je naveo da prodaja lista „Sport” nije bila ni blizu kada je Škoro došao na tu funkciju.

„Skupština akcionara i Nadzorni odbor doneli su stratešku odluku da se ukidaju mediji koji unutar Kompanije posluju negativno, a jedino su ’Novosti’ i ’Treće oko’ u Kompaniji imali pozitivno poslovanje, svi drugi su bili gubitaši tako da se nije znalo konačno rešenje ni za jedan medij, a jedan od načina rešavanja su bili da se nađe partner koji bi išao u suvlasništvo ili da se medij proda na tržištu“, objasnio je Dmitrović.

Suđenje po tužbi Srđana Škora protiv Kompanije „Novosti“ počelo je 28. januara 2015. godine. Tužba je podneta 21. avgusta 2014. godine. Ukupno je zakazano devet ročišta, od kojih je održano sedam, a dva nisu. Očekuje se prvostepena presuda sudije Stanislave Mitrović.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi