Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Sud naložio "Politici" da novinara Danila Bugarskog vrati na posao
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

03. 02. 2017.

Autor: Momir Ilić Izvor: UNS

Sud naložio "Politici" da novinara Danila Bugarskog vrati na posao

Prvi osnovni sud u Beogradu naložio je firmi „Politika novine i magazini“ da vrati na posao novinara Danila Bugarskog i istom presudom poništio rešenja generalne direktorke Mire Glišić-Simić i njenog zamenika Maks-Sebastijana Vinterfelda o proglašenju Bugarskog tehmološkim viškom i otkazu ugovoru o radu.

Tražeći zaštitu suda, novinar je u tužbi istakao da je „Politika novine i magazini“ 1. februara 2010. godine objavila spisak zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom , među kojima se nalazilo i njegovo ime, kao i da mu je  početkom marta iste godine prestao radni odnos.

U tužbi je Bugarski još naveo da po novousvojenoj sistematizaciji iz novembra 2009. nije prestala potreba za njegovim radom u TV redakciji dnevnog lista „Politika“ , niti je ukinuto njegovo radno mesto.

Pravni zastupnici pomenute novinske kuće osporavali su tužbu u celosti, tvrdeći da je u ovom slučaju poštovana zakonska procedura.

Posle niza ročišta održanih od početka februara 2012. do  kraja oktobra 2016. godine i saslušanja desetak svedoka, sud je stao na stranu novinara. Veće sudije Dragane Savić je našlo da rešenja o tehnološkom višku i otkazu „ne sadrže konretizovane razloge, niti sadrže mere koje je tuženi („Politika novine magazini“-prim. nov.) preduzeo, a iz kojih je utvrđeno da li postoji mogućnost da tužilac bude premešten na druge poslove, da mu obezbedi rad kod drugog poslodavca, prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju, rad sa skraćenim radnim vremenom, kao ni ostvarivanje drugih prava u skladu sa sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

“Sud je takođe utvrdio da je tužena firma angažovala spoljne saradnike koji su radili novinarske poslove, što je protivnoodredbi kolektivnog ugovora kojom je propisano da poslodavac može da donese odluku o prestanku potrebe za radom zaposlenih bez donošenja programa samo pod uslovom da nije angažovao sopljne saradnike koji obavljaju iste ili slične poslove“, stoji u odluci suda.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

05.02.

2017.

KAJZER SOZE [neregistrovani] u 00:46

Pravda za čoveka

Na kraju svega,ne ostaje nam nista drugo,nego prosto rečeno da kažemo:PRAVDA ĆE POBEDITI!!!
ŽIVELA SRBIJA!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi