Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Sve bliža presuda u slučaju Lazić protiv države
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

31. 01. 2017.

Autor: Ljupka Simović Izvor: UNS

Sve bliža presuda u slučaju Lazić protiv države

Bivši vlasnik i direktor Televizije Stil iz Topole, Radosav Lazić tužio je državu Srbiju radi povraćaja sredstava koja su mu još 2007. godine naplaćena od strane Poreske uprave, filijale u Svilajncu i traži naknadu štete zbog nezakonitog postupanja ovog državnog organa.

Postupak pred Višim kragujevačkim sudom počeo je u junu 2016. godine, devet godina nakon što je Poreska uprava blokirala račun TV Stil. Na prethodnim ročištima saslušavani su svedoci i izneseni izveštaji sudskih veštaka ekonomske struke.

Poslednje ročište održano je u petak, 27. januara. Na njemu se odlučivalo o podnescima u vezi sa daljim tokom dokaznog postupka koje su u međuvremenu dostavili tužitelji. Odlučeno je da se 3. marta sasluša Miodrag Stanić, za tužitelje važan svedok, a potom izvrši veštačenje sudskog veštaka građevinske struke.

Prema rečima pravnog zastupnika tužitelja, advokata Zlatana Maksimovića, sve se odvija vrlo korektno, bez odugovlačenja, te su on i njegov klijent Lazić zadovoljni tokom suđenja.

-          Verujem da ćemo ovaj slučaj da rešimo i bez odlaska u Strazbur, što me izuzetno raduje. Ako se sve bude odvijalo ovako, presudu očekujemo na leto. Posle žalbenih rokova, koji traju i po nekoliko meseci, realno je da pravosnažna presuda bude na jesen, tačno na desetogodišnjicu nemilih događaja – rekao je za UNS Radosav Lazić.

Nasuprot zadovoljstvu koje iskazuje prema toku sudskog postupka, Lazić međutim smatra da je sve što se dešavalo sa njegovom televizijom loša poruka za one koji žele da se bave privatnim poslom u Srbiji, bez obzira koje vrste, a naročito u oblasti medija.

-          Ne verujem da je društvo izvuklo pouku iz svega ovoga i to je mnogo loše. Regulatorna tela bi trebalo da opravdaju svoju svrhu, a ne da budu kao neke ikebane, a niko nije snosio posledice za ono što je radio – ogorčen je Lazić.

Najavljeni svedok, Miodrag Stanić, prema Lazićevim očekivanjima otkloniće nedoumice u vezi sa obimom i vrednošću radova izvedenih na poslovnom objektu u Lapovu, a potom će veštak imati priliku da na terenu proveri navode svedoka.

Podsećanja radi, poreska inspekcija koja je ovoj televiziji blokirala račun došla je u TV Stil 2007. godine, samo dan nakon što je emitovan TV duel između tadašnjeg predsednika opštine Svilajnac Dobrivoja Budimirovića Bidže i predsednika opštine Batočina Radiše Miloševića. Zbog ovakvog postupanja državnog organa posao je izgubilo 35 novinara i medijskih radnika, dok je Lazić naredne dve godine morao u korist Poreske uprave da čuva opremu televizije, za koju je o svom trošku iznajmljivao prostor. Na kraju, svilajnački poreznici preuzeli su i prodali opremu TV Stil.

Lazić je 2013. godine, nakon pet godina borbe, dokazao da je filijala Poreske uprave u Svilajncu nezakonitim rešenjem o blokadi računa ugasila ovu lokalnu televiziju.

Tužena strana, država Srbija, koja se u odgovoru na tužbu pozvala na zastarelost slučaja navodeći da je Ustavni sud načinio grešku kada je ukinuo rešenje, još jednom nije imala svog zastupnika na suđenju. Naredno ročište zakazano je za 3. mart 2017. godine u 14 časova.

Povezani tekstovi:

http://www.uns.org.rs/sr/desk/UNS-news/39989/odrzano-prvo-rociste-u-postupku-lazic-protiv-drzave.html

http://www.uns.org.rs/novinari-na-sudu/izvestavanje-sa-sudjenja/42326/odlozeno-rociste-u-postupku-lazic-protiv-drzave.html

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi