Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Nastavlja se suđenje po tužbi „Novosti“ zbog objavljivanja foto-portreta Ratka Dmitrovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

30. 12. 2016.

Autor: J. Pešić, D. Bjelica Izvor: UNS

Nastavlja se suđenje po tužbi „Novosti“ zbog objavljivanja foto-portreta Ratka Dmitrovića

Po tužbi Kompanije ,,Novosti’’ i njenog fotoreportera Dragana Milovanovića u Višem sudu u Beogradu 23. februara 2017. godine biće nastavljeno suđenje protiv novinara ove Kompanije i lista „Zov“ Srđana Škora zbog objavljivanja fotografija Ratka Dmitrovića na svom blogu.

U zakazanom nastavku suđenja za koje je na pripremnom ročištu 14. novembra ove godine određen vremenski okvir trajanja od godinu dana, odnosno tri ročišta, biće saslušani zakonski zastupnik „Novosti“ Ratko Dmitrović, fotoreporter Milovanović i tuženi Škoro.

U tužbi stoji da je Škoro prekršio Zakon o autorskim i srodnim pravima kada je 16. novembra i 28. decembra 2015. godine i 19. marta ove godine bez saglasnosti fotoreportera Milovanovića i Kompanije ,,Novosti’’ objavio fotografije na internet sajtu  https://srdjanskoro.wordpres.com, da nije naznačio ime ili pseudonim autora i autorsko delo objavio u nepotpunoj formi.

U tužbi se navodi da su na blogu objavljene dve različite fotografije, portreti Ratka Dmitrovića, bez saglasnosti autora i Kompanije „Novosti“.

Zbog povrede imovinskih prava prvotužilac, kompanija „Novosti“, traži nadoknadu od 36.000 dinara. 

Drugotužilac, fotoreporter Milovanović, traži na ime javnog objavljivanja autorskih dela bez naznačenja imena ili pseudonima autora 100.000 dinara, odnosno 50.000 dinara po fotografiji, dok po osnovu objavljivanja autorskog dela u neputpunoj formi tužilac traži naknadu od 200.000 dinara, odnosno 100.000 dinara po fotografiji.

U odgovoru na tužbu osporava se aktivna legitimacija tužilaca s obzirom na ponuđene dokaze iz kojih se „ne može utvrditi da je prvotužilac nosilac imovinsko-pravnih ovlašćenja, a da je drugotužilac autor spornih fotografija“.

U odgovoru na tužbu stoji da je tuženi fotografije preuzeo sa interneta, da su dostupne svima i da na njima nema upozorenja o zabrani korišćenja, kao ni podataka o autoru, odnosno bilo kakvog znaka da pripadaju tužiocu.

Ove fotografije se nalaze na brojnim portalima i u dnevnim listovima kada je direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije „Novosti“ javno iznosio mišljenja i komentare, ali su i tamo bez podataka o autoru i znaka da pripadaju „Novostima“, navodi se u odgovoru na tužbu.

U odgovoru na tužbu stoji i da su sporne fotografije korišćene na nekomercijalnom blogu tuženog, kao vid satirične ilustracije tekstova.

Tuženi je dugogodišnji novinar i urednik u „Novostima“ i tužioci mu nisu ukazali na povredu autorskih prava, navodi se u odgovoru na tužbu, kao i to da je tužba nastavak šikaniranja, jer se u Prvom osnovnom sudu u Beogradu vode sporovi u kojima tuži kompaniju „Novosti“ zbog nezakonitog premeštaja i zlostavljanja na radu.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

01.01.

2017.

Fotograf [neregistrovani] u 11:04

Sramota !!!

Milo - sram te bilo!!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi