Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Odloženo suđenje po tužbi protiv smederevskih „Naših novina“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

14. 12. 2016.

Autor: Momir Ilić Izvor: UNS

Odloženo suđenje po tužbi protiv smederevskih „Naših novina“

Zbog sprečenosti sudije Vesne Miljuš, u Višem sudu u Beogradu je 13. decembra odloženo pripremno ročište po tužbi koju je V. J. iz Smedereva podneo protiv nedeljnog regionalnog lista „Naše novine“ i novinarke Anike Živanović, tražeći da mu na ime naknade nematerijalne štete solidarno isplate 100.000 dinara.

 

Prema navodina tužbe, u „Našim novinama“ je 18. marta prošle godine objavljen tekst pod naslovom „Pedofile zakon ne plaši“ koji je plasiran na dve strane i najavljen kao udarni na naslovnoj strani nedeljnika.  U tužbi se ističe da su u pomenutom tekstu iznete neistine u vezi krivičnog postupka koji se u to vreme vodio protiv V. J. pred Višim sudom u Smederevu.

„Neistinitost sadržine teksta ogleda se u tome da je tužiocu, najpre, povređeno lično dostojanstvo, ali i autentičnost, odnosno privatnost lica, jer se u delu teksta, pored notornih činjenica koje se mogu odnositi jedino na tužioca, pominje, bez inicijala, i prezime tužioca (V. J.). Svakom građaninu iz sadržine teksta, potpuno je jasno o kom licu je reč“, stoji u tužbi.

Odgovarajući na tužbu, novinarka Anika Živanović je istakla da joj nije bila namera da na bilo koji način nanese štetu tužiocu, već da piše o pojavi o kojoj je u javnosti formiran stav mnogo pre nego što je objavljen sporni tekst.

Novinarka je još ukazala da je u prvom broju posle objavljivanja spornog teksta V. J. ustupljen prostor za demanti, kao i da se i “Naše novine” i ona javno i preko advokata izvinili tužiocu.

Kao novi termin za održavanje pripremnog ročišta određen je 27. april.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi