Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Za 28. februar zakazano suđenje Vrbaški protiv Ćurčije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

01. 12. 2016.

Autor: UNS Izvor: J. R, K. K.

Za 28. februar zakazano suđenje Vrbaški protiv Ćurčije

Viši sud u Beogradu usvojio je tužbu vlasnika firme SCOM iz Feketića Vladimira Vrbaškog, koji je od novinara Radio-televizije Vojvodina Predraga Ćurčije za povredu ugleda i duševni bol tražio obeštećene od čak 10 miliona dinara, i glavni pretres zakazao za 28. februar 2017. godine.

 

U tužbi je, između ostalog, navedeno da je u prilogu emitovanom 14. jula u Vojvođanskom dnevniku u kom se govorilo o stanarima objekata bivše Prve uprave u Gakovu u vlasništvu Vrbaškog koji su danima bili bez struje, Ćurčija rekao:

„Gospodinu Vrbaškom, vlasniku firme SCOM iz Feketića, novom vlasniku ovih stanova, ostavili smo poruku u Trećoj upravi u Gakovu da odgovori na pitanja šta će biti sa stanarima u ovom naselju, međutim, do danas nam se nije javio. On je, inače, poznat po tome što je u ataru Gakova njegova firma uzurpirala više od 2.500 hektara državnih oranica. Odgovor i dalje čekamo.“

Vrbaški smatra da je ovom izjavom označen kao kriminalac, što „šteti njegovom ugledu i pričinjava duševnu bol“ i ima „negativan uticaj na poslovnu delatnost privrednih društava kojih je vlasnik ili suvlasnik“.

“Još uvek mi nije stiglo zvanično obaveštenje o zakazanom glavnom pretresu, ali je ono objavljeno na sajtu suda. Bio sam ubeđen da Viši sud neće usvojiti tužbeni zahtev jer za ovakvu tužbu nema nikakvog pravnog osnova”, rekao je Ćurčija UNS-u.

On dodaje da je “reč o klasičnom pokušaju pritiska na novinare da bi se sakrile nelegalne radnje”.

“U Gakovu pojedinci i firme već nekoliko godina van zakona obrađuju državno poljoprivredno zemljište. To je državu do sada oštetilo za najmanje milion evra”, rekao je Ćurčija za UNS.

Ćurčija tvrdi da je o ovoj temi godinama izveštavao i da za svoje tvrdnje ima dokaze, ali da do sada niko od državnih organa nije reagovao.

“Ako poljoprivredna inspekcija zatekne na njivi ljude iz te firme i napravi zapisnik, a niko ne postupi po njemu, jasno je da to rade pod nečijom zaštitom”, kazao je Ćurčija.

U odgovoru na tužbu Ćurčija je naveo da izjave u prilogu nisu njegovi „proizvoljni navodi dati bez prethodne provere primerene okolnostima“, kao i da tužilac koristi sud kao sredstvo odmazde kojim pokušava da „ekonomski iscrpi tužene koji istražuju teme za koje javnost ima interes da bude obaveštena“.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi