Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Stanko Crnobrnja i Miodrag Popov tužili RTS, traže poništaj izbora generalnog direktora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

10. 11. 2016.

Autor: J.R. Izvor: UNS

Stanko Crnobrnja i Miodrag Popov tužili RTS, traže poništaj izbora generalnog direktora

Profesor Fakulteta dramskih umetnosti i nekadašnji predsednik Upravnog odbora RTS-a Zoran Popović saslušan je juče u Višem sudu u Beogradu kao svedok po tužbi koju su Miodrag Popov i Stanko Crnobrnja podneli protiv Radio-televizije Srbije.

Popov i Crnobrnja koji su bili kandidati na konkursu za generalnog direktora RTS-a, a čije su prijave odbačene zbog navodne nepotpune dokumentacije, traže poništenje konkursa na kom je izabran Dragan Bujošević.

Kako je navedeno u tužbi, sporan uslov konkursa, potvrda o radnom iskustvu na rukovodećim poslovima od najmanje 10 godina, nije precizno definisan pa su prijave Popova i Crnobrnje neosnovano odbijene.

U tužbi stoji i da je u Odluci o izboru kandidata bilo navedeno da se protiv nje tužba može podneti Upravnom sudu, dok je prava adresa za to Viši sud, pa tužioci smatraju da su time dovedeni u zabludu o pravnom leku i da to kompromituje čitav postupak izbora generalnog direktora RTS-a.

U odgovoru na tužbu RTS navodi da dokumentacija tužilaca nije bila potpuna i traži odbacivanje tužbe.

Kako je Popović istakao na jučerašnjem saslušanju, on je bio na čelu UO u vreme sprovođenja spornog konkursa na koji je, seća se, stiglo 26 prijava.

- Dokumentacija za svakog od kandidata bila je obimna i nije bilo fizičkih mogućnosti da je na sastancima UO detaljno pregledamo, a i po strukama nismo kompetentni da to činimo. Ja sam te prijave otvarao, a generalni sekretar ih je ovlaš pregledao i konstatovao da neke nisu potpune o čemu smo izvestili prisutne novinare. Sve prijave su zatim prosleđene pravnoj službi RTS-a na detaljnu proveru – rekao je Popović i dodao da se ne seća konkretnih podataka za svakog kandidata, ali da pamti da Crnobrnjina potvrda o 10 godina rukovodećeg iskustva od strane Udruženja filmskih radnika nije bila validna jer ovo udruženje ne može da izdaje takve potvrde.

Na pitanje advokata tužilaca koje su bile nadležnosti članova UO prema Statutu i Pravilniku o postupku izbora rukovodećih lica u RTS-u, Popović je rekao da je trebalo da otvore koverte i utvrde ko ispunjava uslove, ali da iz navedenih razloga oni to nisu mogli da urade neposredno, već su angažovali pravnu službu RTS-a.

On nije mogao da se izjasni na osnovu kog dokumenta je UO odlučio da prijave idu na dalju proveru kod pravne službe.

Na pitanje advokata tužilaca kako objašnjava da je kandidat Mioljub Krsmanović čija je dokumentacija na prvom sastanku označena kao nekompletna prošao u drugi krug, Popović je rekao da je pravna služba verovatno ispravila grešku sa sednice i utvrdila da je dokumentacija ipak potpuna.

Popović je rekao i da UO nije tumačio značenje uslova o 10 godina rada na rukovodećim poslovima jer članovi nisu kompetentni da tumače pravne uslove.

On je izneo i da je dodatna provera pravneslužbe imala za cilj ponovno pregledanje priložene dokumentacije, a da naknadno dostavljena dokumenta nisu razmatrana.

Na direktno pitanje tužioca Miodraga Popova kako je moguće da kandidat Mioljub Krsmanović koji uz prijavu nije dostavio diplomu o visokom obrazovanju to učini naknadno, svedok je odgovorio da to nije pitanje za njega već za pravnu službu.

Popov je svedoka pitao i zašto je potpisao odluku u kojoj stoji da se tužba može podneti Upravnom sudu, na šta je Popović odgovorio da nije pravnik i da ne zna koje je pravno sredstvo.

Popović je izjavio i da se nije upuštao u analizu zašto je potvrda od Udruženja filmskih radnika koju je dostavio Crnobrnja tretirana kao nevažeća.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. januar 2017. godine kada će svedočiti jedan od tužilaca Miodrag Popov.

Komentari (4)

ostavi komentar
pon

14.11.

2016.

gledano sa strane [neregistrovani] u 22:21

jadan konkurs

Očigledno je konkurs bio neregularan, kandidati su poniženi.
Unapred se znalo ko će dobiti mesto direktora. Naravno, suđenje će se razvući do isteka mandata Bujoševiću ili dok ga neki politički vetar ne odnese.
Da vidim tog sudiju koji će pošteno i efikasno da donese presudu...

Odgovori
pet

11.11.

2016.

Senior [neregistrovani] u 09:22

STARA praksa

U svemu ovom prepoznajem beskrajnu bahatost RTS-a i konkurs koji je bio neregularan ili namesten. Potom sledi cutanje odgovornih na RTS-u, a kad ih zakon pritisne manji su od makovog zrna. Kako na pitanja pred sudom odgovara jedan profesor univerziteta je zalosno, kao da prica o bundevama a ne o ljudskim sudbinama o kojima je licno odlucivao. Ko odlucuje u RTS-u, UO ili neko drugi? Kad stavis svoj potpis na dokumen moze li drugi da odgovara, profesore Popoviću?!

Odgovori
čet

10.11.

2016.

Кандидат [neregistrovani] u 18:09

СРАМОТАН КО НКУРС

Лично сам био један од кандидата и видео колико је било безакоња. Сад ми је жао што их и ја нисам тужио. Нисам то учинио јер нисам имао увид у ту документацију коју наводе Попов и Црнобрња. Па ово што прича З.Поповић ми је невероватно! Он каже је цепао коверте са пријавама и ОВЛАШ прегледавао пријаве, а ко је одлучивао: правна служба РТС???
Какав је то критеријум 10 година на руководећем месту. Шта значи руководеће место, или да је угледан у струци. Ко је тај који мери нечији углед?
Да ли је заиста тачно да један од кандидата који је прошао проверу није приложио диплому? Не могу да верујем!!!

Odgovori
čet

10.11.

2016.

informator [neregistrovani] u 17:36

Seća li se ičega Popović

A, šta je sa Bujoševićem, zašto njega niko ne spominje? Da li je istinita da je umesto potvde na konkurs priložio naslovnu stranu novina u kojima je radio, a u planu i programu da će uvesti taksu za traktore, prikolice i motokultivatore?
Kako je moguće da među kandidatima za direktora RTS uopšte bude neko ko nije priložio diplomu? I šta se onda proverava: da li se zove fakultet da se pita pošto je kandidat zaboravio. Otkud sad taj proces kada je konkurs održan početkom proišle godine, a završen maja 2015.g.???

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi