Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Kovačević: Tekstovi „Informera“ vređaju čast i ugled i uznemiravaju zaposlene u RTS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

09. 11. 2016.

Izvor: UNS

Kovačević: Tekstovi „Informera“ vređaju čast i ugled i uznemiravaju zaposlene u RTS-u

Glavna i odgovorna urednica zabavnog programa Radio-televizije Srbije (RTS) i predsednica Suda časti UNS-a Olivera Kovačević saslušana je danas u Višem sudu u Beogradu, po tužbi koju je zbog povrede časti i ugleda podnela protiv izdavača dnevnog lista „Informer“ i glavnog urednika Dragana J. Vučićevića. Kovačević je „Informer“ tužila zbog četiri teksta koja je ovaj list objavio početkom ove godine i komentara na sajtu „Informera“ kojima se, kako je navela, „vređaju njena čast i ugled“.

 

Ona od ovog lista, zbog tekstova  „Javni servis skrojen po meri B92: Žuta Olja dovodi Zorana Kesića na RTS!“,  „Žuti sa RTS spremaju 'revoluciju'“, „Sramota Žute Olje: Pljuvala Koraća za života, a sada ga hvali“ i „Borko skroz prs'o: Ubeđen da će biti premijer zabranio Kenu kod Žute Olje“, traži naknadu štete u iznosu od 500.000 dinara i javno objavljivanje presude. 

Kako je istakla na današnjem ročištu, ovo je prvi put da je odlučila da tuži medij zbog objavljenih tekstova, a „iz razloga što 'Informer', odnosno njegovi članovi nisu članovi Udruženja novinara Srbije gde se nalazi na mestu predsednice Suda časti. Da jesu, ovo bi bilo raspravljeno pred ovim telom“.

Olivera Kovačević negirala je navode iz tekstova objavljenih u „Informeru“, i istakla da nisu u pitanju samo povreda lične časti i ugleda, već se to reflektuje i na neposrednu okolinu, bližnje, roditelje, ali i na radnu sredinu, pa se dovodi u pitanje i posao koji obavlja na RTS-u“.

Ona je rekla i da su „ovi tekstovi izazvali uznemirenost zaposlenih“, kojih u sektoru koji vodi ima oko 130, „stvorili nepoverenje u nju kao urednicu, narušili radnu atmosferu i ugrozili proizvodnju programa“.

„Stvorila se pometnja u RTS-u, svakodnevno mi u kancelariju uđe 10ak zaposlenih sa pitanjem da li je on taj koji će dobiti otkaz zbog Kesića“, rekla je Kovačević na današnjem ročištu.

"Netačno je da sam pozivala Kesića da pređe sa svojom emisijom sa B92 na RTS, niti sam ikada na ovu temu vodila pregovore sa Kesićem", istakla je Kovačević.

„U jednom tekstu se insinuira da spremam revoluciju i podrivam državu. Sada više nije u pitanju da li sam lepa, ružna, plava, crna, glupa, laka ženska, ovo su najozbiljnije stvari", rekla je Kovačević.

"Tekst o Koraću je nešto najgore što je objavljeno. Ono što je navedeno je potpuna laž, konstrukcija tuženog i insinuacija najgore vrste. Duško Korać je bio moj dobar drug. Bio je u neizvesnosti, bio je uznemiren, jer se intenzivno pričalo tih dana o socijalnim programima. Uveravala sam ga da je sve u redu, čak sam i suprugu zvala da ga umiri i molila i generalnog direktora da mu kaže da je sve u redu“, rekla je Kovačević.

Ona je dodala da je u tekstu o Borku Stefanoviću, „tuženi tekstom želeo da kaže da sa njom neko manipuliše i da ona radi po nečijem nalogu“.   

„Zvali su me prijatelji, kolege, neki smatraju da je to sve šala, neki su mi se podsmevali. Zbog ovih tekstova sam imala problema sa štitnom žlezdom i anksioznošću“, rekla je Kovačević.

Glavni urednik „Informera“ Dragan J. Vučićević biće saslušan na sledećem ročištu koje je zakazano za 15. mart 2017. godine.

Tekst je nastao u okviru projekta "Novinari na sudu - Vodič kroz sudsku praksu za novinare, fotoreportere, urednike i vlasnike medija" koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Komentari (3)

ostavi komentar
čet

10.11.

2016.

sa distance [neregistrovani] u 11:31

BEZ ETIKETIRANJA,MOLIM...

@Kolega,
Poštovani,
Očigledno je da Vi imate zle namere ,jer pokušavate da etiketirate .Niti me interesuje "Informer",koji nikada nisam kupio,niti na internetu prelistavao,još manje Vučićević koji od novinarske etike nema ni E ,ali me itekako interesuje ko ima razne funkcije u Udruženju u kome sam od 1970. godine,a ,takodje, i kako ko radi na Javnom servisu RTS koji pripada svim gradjanima i za koji svi plaćaju pretplatu.Uz to, do nedavno sam bio deo te kuće i RTS,odnosno Radio Beograd 1, ostaće uvek moja kuća iz koje sam otišao u penziju. Ako se ne slažete sa mojom ocenama o profesionalnom radu gospodje Kovačević u emisiji "Da,možda,ne" , to je Vaše pravo i ja ga uvažavam.Ne želim da Vam lepim bilo kakvu stranačku etiketu ,pa čak i personalno da me vezujete za neku ličnost iz vladajućeg establišmenta kome itekako mogu mnogo toga da zamerim,ali dozvolite da bez etiketiranja moje malenkosti mogu sa novinarskim iskustvom uputim primedbe na adresu autorke emisije. Mislim da je navijačka,lična i konačno - da gubi emisiju "iz ruku" ,tako da od osnovne teme , ne ostane ništa. A to što sam razočaran da je predsednik Suda časti UNS-a je moje pravo.Šta više, pitam se može li osoba koja nije nepristrasna u svom profesionalnom radu biti na tako odgovornoj funkciji koja se brine o poštovanju novinarske etike? Ako je to moj greh za Vašu što tako mislim ,onda OK,ali je sada već vidljivo da Vi ustvari ispoljavate otvorenu mržnju prema jednoj strancui i jednoj osobi iz nje,što za KOLEGU novinara, nije dobroi.Iz profesionalnih razloga,a u privatnom životu svako ima pravo na svoj stav,pa i politički.Veliki pozdrav...

Odgovori
čet

10.11.

2016.

Kolega [neregistrovani] u 00:02

SNS

A vi ste kolega izgleda za SNS opciju koju neskiriveno zastupa osoba iz prigradskog naselja koja se predstavlja kao Dragan J. Vučićević ? Čovek koji je direktna PR služba Vučića i SNS-a preko đubreta od tabloida koje se zove "Informer" ???

Respekt za koleginicu Olju Kovačević naravno,

Odgovori
sre

09.11.

2016.

sa distance [neregistrovani] u 17:03

Olja,stani pred ogledalo nepristrasnosti

Olivera Kovačević, predsednica Suda časti UNS-a?! Ma dajte,molim vas, imam četiri decenije profesionalnog novinarskog rada, menjao sam članske knjižice UNS-a od crvenih,crnih,i ne znam već sve kojih boja od 1970. godine.Nisam znao da je koleginica predsednica tog izuzetno značajnog Suda časti uvaženog ,najstarijeg i najboljeg Udruženja novinara Srbije.Biću otvoren - to nije zaslužila.Mogao bih nekoliko desetina njenih novinarskih poteza da okarakterišem(ne samo ja) kao nedostojne i nečasne ,pre svega, radeći na RTS odakle sam,kao novinar Informativnog programa Radio Beograda 1, otišao nedavno u penziju. O tekstovima zbog kojih je tužila "Informer" ne bih,jer ih nisam čitao,niti uopšte kupujem taj list,ali je toliko očigledno da koleginica Kovačević u emisiji koju radi "Da,možda,ne" na RTS neskriveno iskazuje svoju političku i svaku drugu naklonost jednoj stranci koju najčešće prepoznaju gledaoci,da ne govorim o novinarima profesionalcima, u jednoj boji ,kao i animozitet prema drugim učesnicima koji pripadaju drugim političkim opcijama.O tome sam pisao na portalu RTS-a,direktno na adresi koja stiže uredništvu,ali mogu da pretpostavim kako je to završilo i kakvi su bili komentari.Znam atmosferu u RTS-u,umreženost pojedinaca, velike pare koje se primaju na ime "varijabile"(Kovačević je jedna od tih) dok su ljudi na Radio Beogradu 1 uvek bili u poodredjenom položaju. Tijanić je doveo,Tijanić je to činio,ali je istovremeno držao njoj i drugima "dizgine" da se politički ne iskazuje,a čim je Saša otišao, gospodja je odmah počela da napreduje sa novim direktorom iste političke naklonosti . Žao mi je što sam ovo morao da napišem,a još mi je žalije što je ona predsednik Suda časti UNS i što u ovom tekstu, koji nema veze sa UNS-om već RTS_om i njenim sukobom sa Vučićevićem, prenet u ovakvoom obliku u kome se UNS povezuje sa tim slučajem.Pozdrav

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi