Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Apelacioni sud presudio: Ćurguz i Ostojić povredili čast i ugled Vjekoslava Radovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

09. 12. 2015.

Izvor: UNS

Apelacioni sud presudio: Ćurguz i Ostojić povredili čast i ugled Vjekoslava Radovića

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presude Prvog osnovnog suda i dosudio da su Velimir Ćurguz i Zoran Ostojić povredili čast i ugled novinara u penziji Vjekoslava Radovića.

 

Presudama Apelacionog suda Ćurguz i Ostojić na ime naknade nematerijalne štete Vjekoslavu Radoviću treba da isplate po 100.000 dinara sa kamatom, kao i troškove parničnih postupaka u iznosu od 111.162,50 dinara, odnosno 125.600 dinara.

Velimir Ćurguz je 2009. godine kao direktor „Ebart“ novinske dokumentacije u programu radija "Slobodna Evropa" na pitanje da podseti slušaoce o slučaju navodnog ubijanja beba u Vukovaru rekao da je „reč o tome da je tadašnji dopisnik ’Rojtersa’ Vjekoslav Radović pustio informaciju da je otkrivena jedna podzemna prostorija u kojoj je bilo 20 ubijenih srpskih beba. Vest je obišla ceo svet i reč je o jednom strašnom falsifikatu, vrlo svesno puštenom, sa ciljem da se podigne temperatura protiv Hrvata u Vukovaru“.

U presudi Apelacionog suda stoji da se uvidom u originalni tekst agencijske vesti moglo utvrditi da tužilac nije bio ni autor vesti, a ni izvor u koji se agencija pouzdala kada je objavila netačnu vest.

Ćurguz je na suđenju naveo da je „u emisiju došao nepripremljen, da prethodno nije izvršio uvid u tzv. 'tiker' agencije 'Rojters' i da nije proveravao ko je potpisan kao autor neistinite informacije“.

Apelacioni sud zaključio je da se „u ovom slučaju, iznošenje neistinite činjenice o tužiocu kao pojedincu ne može  opravdati slobodom izražavanja o ratnoj propagandi kao pitanju od šireg društvenog značaja, jer tvrdnja da je tužilac pustio lažnu vest 1991. godine predstavlja činjenični iskaz“.

„Tuženi je izjavom u navedenom radio programu povredio tužiočevu čast i ugled i prouzrokovao štetu u vidu psihičkog bola“, navodi Apelacioni sud.

Zoran Ostojić je u emisiji „Stanje nacije“ emitovanoj na TV B92 2009. godine, a čija je tema bilo ratnohuškačko novinarstvo, na pitanje voditelja da li bi jedan od legendarnih lažnih izveštaja poput onog o zaklanoj srpskoj deci mogao da se podvede pod kategoriju podsticanja na ratne zločine, rekao:  „Taj koji je odgovoran za tu laž, da je kada je JNA ušla u Vukovar nađeno u obdaništu četrdesetoro dece, radi tada za ’Rojters’, dobio je otkaz, taj i dalje, zove se Vjekoslav Radović, beži od suđenja, i dalje on obavlja svoj posao za svoje gazde, ali oni imaju... da kažem... ti ratni huškači, imaju svoje udruženje i dobili su predsednicu udruženja koja će ih zaštititi, verovatno ima neku obavezu prema tome da ih štiti“.

Apelacioni sud istakao je da je „minimalno verovatno da tuženiku kao dugogodišnjem novinaru koji učestvuje u TV programu kao lice upućeno u problematiku izveštavanja medija, njihovoj ulozi u ratu i upotrebi medija u političko-propagande svrhe u ranim uslovima, uopšte nije znao za tužiočeva istupanja povodom informacije da on nije autor vesti“.

„Sloboda tužioca da javno iznese svoje mišljenje ili činjenice o određenoj ličnosti je ograničena pravom te ličnosti da se poštuje njeno dostojanstvo“, naveo je sud.

Komentari (4)

ostavi komentar
čet

10.12.

2015.

dragiša petrović [neregistrovani] u 11:37

BRUKA PROFESIJE

Ćurguz i Ostojić su bruka progfesije koja se zove novinarstvo. Ponašali su se sve vreme od kada su "jahači DOS-a" kao takmičari ko može dalje da pljune . Oni su uvek bili na zadatku onih koji su ih sa Zapada plaćali . za njih je Vjeko Radović ne samo novinarčina, već i moralna gromada i veliki gospodin. Dosta nam je tih ĆurGuzova i tih ostojića ,bravo za sud koji je presudio u korist časnog čoveka i velikog profesionalca. Dragiša Petrović.

Odgovori
sre

09.12.

2015.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 21:56

КАКАВ ДВОЈАЦ

То су биле новинарске перјанице "друге Србије", пуни мржње према свему што је било српско. Није ту било ни речи о професионализму. То је било по систему опљуни оног на којега газда покаже. Доста се часних новинара, професионалаца нашло на удару једног од њих двојице.
Могло им се!
Због тога је ова пресуда и праведна и морална.

Odgovori
sre

09.12.

2015.

Slavujko [neregistrovani] u 20:24

Ljigavci...

V. CurGuz je ljigava osoba koja je zalutala u ovu casnu profesiju... A Vjeko Radovic je odavno u samom vrhu pravih, casnih i postenih novinara.
Zao mi je sto je "imao posla" sa ljigavkom v.c.
Nacin na koji paznju moze da "skrene" na sebe ljigava osoba jeste da izrekne laz o velikom coveku!
Moje veliko postovanje Vjeki Radovicu!

Odgovori
sre

09.12.

2015.

Slavujko [neregistrovani] u 20:17

Ljigavci...

V. CurGuz nikada i nije bio osoba od reci i autoriteta medju pravim profesionalcima medju kojima je Vjeko Radovic bio primer za svako postovanje!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi