Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Nastavljeno suđenje Škoro-Novosti, saslušan jedan svedok
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

08. 09. 2015.

Izvor: UNS

Nastavljeno suđenje Škoro-Novosti, saslušan jedan svedok

Suđenje za dokazivanje nezakonitog premeštaja Srđana Škora, nekadašnjeg šefa deska „Večernjih novosti“, na mesto pomoćnika odgovornog urednika dnevnog lista „Sport“ nastavljeno je juče u Prvom osnovnom sudu u Beogradu saslušanjem šefa centra informacionih tehonologija u Kompaniji „Novosti“.

 

Sudija Stanislava Mitrović zakazala je novo ročište za 1. decembar. Na narednom ročištu biće, uz tužioca Škora, saslušani i generalni direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije „Novosti“ Ratko Dmitrović i generalna sekretarka Lidija Obradović.

„Kao što smatramo da je smenjivanje Srđana Škora sa radnog mesta šefa deska u listu 'Večernje novosti' usledilo kao neopravdana kazna za javno izraženo mišljenje u drugom mediju, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, pa i sa odredbama Kolektivnog ugovora u Kompaniji ''Novosti', tako mislimo i da njegov premeštaj na objektivno nepotrebne poslove drugog pomoćnika odgovornog urednika lista 'Sport' ima isključivo kazneni i diskriminatorni karakter“, rekao je advokat UNS-a Zoran Lakićević.

Lakićević navodi da je na jučerašnjem ročištu šef centra za informacione tehnologije u Kompaniji 'Novosti' potvrdio da Škoro na novom radnom mestu nije  tehnički mogao da pristupa tekstovima lista „Sport“.

„Dakle, nije mogao ni da obavlja poslove pomoćnika odgovornog urednika tog lista. Premeštaj na te poslove i nije bio potreban, jer je list 'Sport' već imao, i danas ima, i pomoćnika i zamenika odgovornog urednika“, rekao je Lakićević.

Advokat koji zastupa Kompaniju „Novosti“ Mirko Mrkić rekao je UNS-u da je reč o postupku iz radnog prava i da nema izjavu povodom jučerašnjeg ročišta.  

„Od početka tvrdim da sam trajno isteran iz 'Novosti' i premešten u list koji je sada prodat Saši Mirkoviću, istaknutom članu Srpske napredne stranke. Bio sam u situaciji da ukoliko tu odluku ne ispoštujem, budem na spisku nezaposlenih“, rekao je Škoro UNS-u i dodao da je „jučerašnje suđenje pokazalo da je stvarni cilj njegove smene, koja je usledila nakon gostovanja na RTS-u, bio da ostane bez posla“.

„Da je u pitanju prirodna smena, s obzirom na moje kvalifikacije, znanje, iskustvo i prethodne poslove koje sam obavljao, bio bih premešten na drugo radno mesto, a ne u 'Sport' sa ciljem trajnog izbacivanja sa posla“, rekao je Škoro.

Suđenje Škoro-Novosti počelo je 28. januara ove godine. Kompaniju „Novosti“ u ovom sporu zastupa kancelarija Fila, dok novinara Srđana Škora brani advokat UNS-a Zoran Lakićević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi