Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Danas u Loznici izricanje presude za uvredu i ugrožavanje sigurnosti Vladimiru Mitriću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

09. 02. 2024.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Danas u Loznici izricanje presude za uvredu i ugrožavanje sigurnosti Vladimiru Mitriću

U Osnovnom sudu u Loznici za danas je zakazano izricanje presude u predmetu u kom je za ugrožavanje sigurnosti i uvredu novinaru „Večernjih novosti“ Vladimiru Mitriću optužen D.F, beogradski policajac u penziji.

Suđenje je okončano juče završnim rečima tužilaštva, odbrane, optuženog i oštećenog.

Optuženog D.F. je Osnovno javno tužilaštvo (OJT) Loznica optužilo, po službenoj dužnosti, za ugrožavanje sigirnosti, dok je tužbu za uvredu protiv njega Mitrić podneo privatno.



Bivši policajac je, rekao je Mitrić za UNS, tokom suđenja, priznao da ga je uvredio, što je potvrdio i njegov branilac.

“Javni tužilac je tražio da D.F. bude osuđen, ali i da mu se izreknu i mere bezbednosti po kojima ne bi smeo da mi priđe na propisanoj razdaljini. Tužilac je tražio da mera traje najduže koliko zakon dozvoljava, što je tri godine. Na predlog OJT, sudija za predhodni postupak je, odmah posle događaja, doneo rešenje o stupanju na snagu tih mera, koje podrazumevaju redovno javljanje polici u Beogradu ili Loznici”, rekao je Mitrić UNS-u.

On kaže da je u završnim rečima rekao “da je optuženi obrazovan, stručan i karijerni beogradski policajac, koji je radio i na obezbeđenju Narodne skupštine Republike Srbije, kao i čovek koji se druži sa umnim, uticajnim i obrazovanim ljudima, posebno iz pravne struke, što ukazuje da je duboko svestan šta znači ono što je rekao zbog čega je optužen”.

“Policajac koji me je obezbeđivao potvrdio je na sudu da mi je optuženi javno i isuviše glasno rekao da će me ‘kako pouzdano zna, onaj koji me je premlatio, ponovo premlatiti’, misleći na  ono što je učinio njegov kolega pre više od 18 godina, na način koji je, po batinjanju i svemu ostalom, bio skoro sličan ataku na Milana Pantića”, kaže Mitrić.

On je dodao da se „stvari, nažalost, vraćaju na početak, samo je razlika što su sada policija OJT i sud reagovali efikasno, časno i profesionalno, o čemu u vreme napada od pre 18 godina nije mogao ni da sanja“.

“Tada je tužilac, umesto da vodi istragu, rekao dvojici policajaca koji su došli da se dogovore o prepoznavanju napadača, za mene rekao: ‘Što nije poginuo!’. I loznički sud ga je, tada, osudio samo na šest meseci, valjda toliko da može da se vrati u policijsku uniformu”, kaže Mitrić.

Podsetimo, Vladimir Mitrić, novinar iz Loznice, već 18 godina živi pod policijskim obezbeđenjem. Pretučen je u sred dana u ulazu u zgradu u kojoj živi, 12. septembra 2005. godine, nakon serije verbalnih i pretnji demoliranjem automobila.

Prošle godine u oktobru, 17 godina od napada, dok je bio u Draginjcu na novinarskom zadatku u jednom restoranu, sada optuženi policajac u penziji je počeo da ga vređa.

Nakon uvreda policajac mu je tada rekao i „da pouzdano zna da će onaj koji ga je prebio 12. septembra 2005. ponovo da ga prebije“.

Mitrić ga je tužio za uvrede, a OJT ga je optužilo i za ugrožavanje sigurnosti. Predmet je spojen i danas bi trebalo da bude izrečena presuda.

Mitrić ističe i da je veliki uspeh njegovog advokatskog tima što je sudija, uprkos protivljenju odbrane, prihvatila predlog da u spise predmeta uvrsti i presudu protiv policajca u penziji koji ga je pretukao 2005. godine.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

08.02.

2024.

tavnjanski [neregistrovani] u 20:08

nadam se

Nadam se da ce sutra pravda biti zadovoljena konacno a nasilnik adekvatnom kaznom sankcionisan i u red doveeden.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi