Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Umesto iz pritvora Nikolić "Kantar" tražio da se brani iz zatvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

22. 11. 2023.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Umesto iz pritvora Nikolić "Kantar" tražio da se brani iz zatvora

Poznat po pretnjama vlasnici i zaposlenoj u OK radiju u Vranju, umešanosti u uništavanje imovine kafea iz kog se ovaj lokalni medij finansirao, ali i drugim krivičnim delima Dejan Nikolić "Kantar" danas je u sudnici beogradske Palate pravde tražio da ga iz pritvora premeste u zatvor.

Poslednje u nizu suđenja, ovog puta zbog optužbi za pretnje smrću stražaru pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu i njegovoj porodici, nije moglo da odmakne.

Predmet između dva suda

Iz Vrhovnog suda, koji odlučuje o zaštiti zakonitosti po zahtevu Nikolićevog advokata, nisu vratili spise postupajućem sudiji Drugog osnovnog suda.

U jednom momentu sudija Dejan Stefanović rekao je "ne mogu da držim pretres bez predmeta", ali, kako je obrazložio, odlučivaće o onome što može. Prihvatio je zahtev odbrane da se veštači sposobnost okrivljenog Nikolića da učestvuje u krivičnom postupku. Odbrana je to obrazložila invaliditetom okrivljenog i postojanjem novih lekarskih nalaza.

"Van glavnog pretresa sud donosi naredbu za veštačenje okrivljenog na okolnost da pristupi na glavni pretres, razume procesne radnje i da sam i uz pomoć branioca daje odbranu imajući u vidu medicinsku dokumentaciju u spisima, po potrebi i pregled okrivljenog", izdiktirao je sudija u zapisnik.

Tužiteljka u ovom postupku odgovorila je da treba takođe utvrditi i stanje okrivljenog prilikom izvršenja krivičnog dela i na taj način uporediti ima li bitnijih promena.

Nikolićev advokat tražio je da sud ukine pritvor u kom se njegov branjenik nalazi. Odustao je od zahteva da sud omogući Nikoliću da bude u kućnom pritvoru i umesto toga tražio da počne da u Okružnom zatvoru u Nišu izdržava zatvorsku kaznu od godinu i po dana. Naveo je da je osuđujuća presuda vranjskog suda postala pravosnažna u avgustu ove godine.

Radi se o presudi kojom su kažnjene ponovljene pretnje vlasnici i zaposlenoj u OK radiju koje je Nikolić izgovorio u sudnici, dok mu se sudilo za ranije preteće reči istim osobama.

"Skršiću i Vranje i Beograd“, "onaj ko se plaši i treba da se plaši“ i "neće se na ovome završiti. "To se nekad u Jasenovcu radilo: tak, tak, tak", izrekao je Nikolić u sudnici.

Pritvor ili zatvor

Tužiteljka se usprotivila zahtevu odbrane da se Nikoliću ukine pritvor i navela da razlozi zbog kojih je ta mera određena i dalje postoje.

Usledila je rasprava u kojoj je advokat okrivljenog rekao da su "vanpravni razlozi" zbog kojih je njegov branjenik u pritvoru, da tužiteljka iznosi "paušalne navode" i da je Nikolić od 9. oktobra zbog toga počeo štrajk glađu.

"Odluku o pritvoru je doneo sud, a tužilaštvo je predložilo. Ništa paušalno nije tužilaštvo reklo. Navedeni su svi razlozi za pritvor", odgovorila je tužiteljka.

Nikolićev advokat odgovorio je da je druga situacija od momenta kada je osuđujuća presuda postala pravosnažna i da zato traže da pritvor bude zamenjen zatvorom.

Na kratko se okrivljeni Nikolić, koji je sedeo u invalidskim kolicima ispred sudije, obratio i rekao da ima novih zdravstvenih problema. Sudija je odgovorio da će sve medicinske zahteve odobriti ali da je neophodno da mu ih okrivljeni i odbrana dostave pisanim putem.

Svedoci

Na današnji pretres došli su oštećeni stražar, njegov kolega koji je trebalo da svedoči, ali i koleginica zaposlena u kuhinji, takođe spremna da opiše šta se dogodilo tog dana u kantini Centralnog zatvora.

U optužnici Drugog osnovnog tužilaštva u Beogradu navedeno je da je u kantini Okružnog zatvora u Beogradu, nakon verbalne rasprave, Nikolić zapretio stražaru: „Ubiću ti decu. Šta je za mene da dam za tebe i tvoju porodicu 30.000 evra da vas nema”.

Okrivljeni je pretnju, navedeno je, ponovio nekoliko puta.

Suđenje se nastavlja 27. decembra u 12 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi