Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Viši sud u Vranju odlučuje o zatvorskoj kazni Dejanu Nikoliću Kantaru za nove pretnje OK radiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

09. 08. 2023.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Viši sud u Vranju odlučuje o zatvorskoj kazni Dejanu Nikoliću Kantaru za nove pretnje OK radiju

Veće Višeg suda u Vranju povuklo se na odlučivanje i uskoro bi trebalo da dostavi presudu iz koje će biti jasno da li će višestruko osuđivani Dejan Nikolić Kantar ponovo biti u zatvoru zbog pretnji vlasnici i zaposlenoj u lokalnom OK radiju.

Viši sud odlučuje po žalbi Kantara i njegovih advokata na presudu Osnovnog suda u Vranju kojom je osuđen na 18 meseci zatvora za ponovljene pretnje Oliveri Vladković i Svetlani Ivanov.

Kantar je nove pretnje izrekao u samoj sudnici, u postupku koji se protiv njega vodio zbog nasilničkog ponašanja i ugrožavanja sigurnosti prema OK radiju i dve žene koje ga vode, a zbog kog je osuđen i na izdržavanju je kazne zatvora od 14 meseci.

Kantaru se sudi zbog pretnji: "Skršiću i Vranje i Beograd", "Onaj ko se plaši i treba da se plaši" i "Neće se na ovome završiti. To se nekad u Jasenovcu radilo: tak, tak, tak".

Nikoliću je 2014. godine amputirana noga posle eksplozije bombe podmetnute pod njegov džip, a poznat je i kao vlasnik kladionica i kockarnica.

Za proširenje jedne od kladionica odlučio je da nelegalno dogradi prostor i zagradi OK radio, ali i zastraši zaposlene napadom na partnerski No koment kafić kom su razbijena stakla, a inventar isprskan belom farbom.   

„Oluja nosi spise iz suda“ i novi advokat

Novi sudski postupak koji je pod reflektorima javnosti mogao je da bude zaustavljen jer je nedavno Vranjem prostrujala vest da je spis Kantarovog predmeta u kom je osuđen prvostepeno na 18 meseci zatvora nestao iz suda.

O tome je Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara obavestio Veran Matić, a ANEM se obratio Ministarstvu pravde koje je pokrenulo posupak nadzora nad radom Višeg suda u Vranju.

Na društvenim mrežama tim povodom vodila se zanimljiva prepiska u kojoj je bliski Kantarov saradnik, koji je prisustvovao suđenjima, napisao „Jaka oluja juče pogodila naš divan grad... odletelo par krovova, suncobrana, tendi... i da ... po neki predmet Višeg suda“.

Istraga o nestanku sudske dokumentacije nije omela veće vranjskeg Višeg suda da se juče sastane.

 

Tužilac Gordana Nedeljković i advokat oštećenih Kruna Savović ostale su pri stavovima da su neosnovane žalbe Kantara i njegovih advokata Milana Đorđevića, koji je u međuvremenu prestao da zastupa okrivljenog, odnosno nove zastupnice Hristine Đorović.

One su tražile da Viši sud potvrdi presudu za ugrožavanje sigurnosti po članu 138 Krivičnog zakonika kojom je Osnovni sud odlučio da kazni Kantara na 18 meseci zatvora.

Advokatkinja Đorović je rekla da je tužilaštvo povredilo pretpostavku nevinosti Nikolića tako što je napisalo u optužnom aktu da je okrivljeni izvršio delo, a zatim je ponudila da dostavi uputstvo kako se pišu takva akta.

Ona je isticala da su nepravilnosti to što sudija nije uzeo iskaz okrivljenog, zatim, održavanje suđenja bez njegovog prisustva uprkos dostavljenoj dokumentaciji „više medicinskih stručnjaka da je težak invalid, 70 odsto“, te da postoje „znaci inflamacije u predelu patrljka, što zahteva strogo mirovanje“.

„Okrivljeni se nikada nije izjašnjavao o navodima iz optužnog predloga. Okrivljeni je dao iskaz javnom tužiocu na okolnosti iz krivične prijave, a ne iz optužnog predloga“, rekla je Đorović.

Previše brzo

Nije krivica okrivljenog, nastavila je Đorović, što nije sprovođen iz Okružnog zatvora u Vranju koji se nalazi na 20 metara od suda i sud je trebalo da obezbedi njegovo prisustvo.

Đorović se pozvala na Ustav Srbije i presude Evropskog suda za ljudska prava ukazujući da njen branjenik nije mogao da bude osuđen ako mu nije omogućeno da se brani.

„Radi se o brzoj odluci suda osobi kojoj se sudi u odsustvu“, kazala je Đorović žaleći se na prvostepenu osuđujuću presudu i hitnost u postupanju suda.

Kao argument odbrane Đorović je navela i to da je u sudnici na dan kada je Kantar ponovio pretnje bilo više od 40 ljudi, a da je saslušano sedam svedoka od kojih jedan kaže da ništa nije čuo.

„Ali, sud tome ne pridaje veru“, rekla je Đorović.

Osvrnula se i na to da ne postoje službene beleške niti izjave sudije, čuvara koji su doveli Kantara, da se u sudnici dogodio ikakav incident ili krivično delo.

Nema krivičnog dela, nastavila je Đorović, ukoliko ne postoji individualizacija lica na koje se pretnja odnosi.

„Kada ste branilac Dejana Nikolića svuda nailazite na zid tišine, a ako previše pitate dobijete nalog za pretres advokatske kancelarije“, navela je Đorović koja je odbila poligraf u istrazi koja se vodi zbog nestalih sudskih spisa u vezi sa Kantarovim predmetom.

Osim Đorović, prema informacijama iz policijskih izvora, poligraf je odbila i njena majka, sudija Tatjana Jovanović Mihajlović, kojoj je takođe pretresena kancelarija.

Opstrukcije

„Od početka i prvog suđenja stalno postoje različite opstrukcije. Ili su to advokatske igre. Povlačenje ovlašćenja zastupanja. Bilo je opstrukcija u dolasku optuženog na suđenje. Prošli put, kada je doneta prvostepena presuda, bilo je potpuno jasno da u tom zdravstvenom obraćanju piše da je u pitanju preporuka lekara. Da je Dejan Nikolić mogao da bude sproveden“, rekao je Veran Matić pred zgradom Višeg suda u Vranju.

Matić se osvrnuo i na to da 17. avgusta Nikolić izlazi sa izdržavanja kazne zatvora.

„Važno je da najzad stignu i spisi iz specijalne bolnice iz Beograda sa veštačenjem zdravstvenog stanja Dejana Nikolića, kako bi se i u ostalim sudskim procesima mogla eliminisati ova stalna pojava stizanja mišljenja iz lokalnog zdravstvenog centra da nije u mogućnosti da prisustvuje suđenju“, rekao je Matić.

Protiv Kantara se vodi u Vranju i sudski postupak za ugrožavanje sigurnosti nekadašnjeg načelnika policije Igora Živkovića, podsetio je Matić. Zatim, za pretnje nekadašnjoj emotivnoj partnerki.

Postoji i optužba za pretnje Nikolića zaposlenom u Centralnom zatvoru u Beogradu i to suđenje se očekuje u Beogradu u oktobru,  rekao je Matić.

Somborčeva karikatura

Advokat okrivljenog Nikolića Kantara žaleći se na prvostepenu presudu kojom je njen branjenik osuđen na 18 meseci zatvora zbog ugrožavanja bezbednosti navela je da je pretpostavka nevinosti narušena i karikaturom koju je objavila Cenzolovka, a čiji je autor Marko Somborac.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi