Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Nastavljeno suđenje za paljenje kuće Jovanovića: Advokati okrivljenih tvrde da je Mihailović obmanut kod priznanja krivice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

28. 10. 2022.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Nastavljeno suđenje za paljenje kuće Jovanovića: Advokati okrivljenih tvrde da je Mihailović obmanut kod priznanja krivice

Na današnjem suđenju Dragoljubu Simonoviću i trojici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića prvi put je svoj iskaz dala Jelena Grujić Mihailović, supruga Vladimira Mihailovića, bivšeg policajca optuženog da je po Simonovićevom nalogu organizovao paljenje kuće novinara Žig infa.

Ona je rekla da je januara 2019. godine, kada je njen suprug uhapšen bila na poslu u Opštini Grocka, gde je radila kao tehnička sekretarica kada je došao portir i rekao da je neko traži.

“Dve osobe u civilu predstavile su se kao policajci i rekli mi da pođem sa njima i ne pričam nikom gde idem. Kada sam videla da treba da uđem u civili auto, mnogo sam se uplašila, pitala sam se da li su pravi policajci“, navela je Jelena.

Rekla je da u policiji nisu hteli da joj kažu zbog čega je privedena.

“Ispitivali su me gde radim, šta radim, šta mi radi suprug, ko je predsednik opštine. Pretili su mi - sada ćemo da te uhapsimo, decu ćemo da ti oduzmemo. U jednom trenutku su me fotografisali, ali nisu hteli da kažu zbog čega. To je trajalo, a potom je ušao stariji čovek, načelnik i rekao da me puste.“

Dodala je da je potom advokat Miloš Mitrović pozvao i rekao da joj je suprug uhapšen i da mu je ponuđen sporazum o priznanju krivice zbog neke garaže.

“Kada sam supruga posetila u pritvoru, kazao je da su mu policajci pokazivali moje slike iz policije i njima ga ucenjivali da prizna krivicu“, rekla je Jelena.

Ona je u svom iskazu navela da je Jasmina Mandić, koja joj je bila nadređena na poslu, stalno maltretirala i ponižavala i da je mesecima zbog toga bila pod tenzijom. Ona se požalila suprugu i kumi, ćerki Dragoljuba Simonovića. Oni su je uveravali da će to proći i da će sve biti u redu.

Inače Vladir Mihailović, Jelenin muž, u jednom od iskaza rekao je da je hteo da reši suprugin problem sa šeficom i da se zbog toga obratio Simonoviću. Pošto on nije bio zainteresovan, ponudio je tadašnjem predsedniku opštine da uradi nešto povodom pisanja portala Žig info o njemu.

Jelena je navela da je sa kumom bila u bliskim odnosima, da su se porodično posećivali, ali da joj nije poznato da je njen suprug ikada poverljivo razgovarao sa Dragoljubom Simonovićem.

Takođe, rekla je da Igora Novakovića poznaju, jer su od njega hteli da kupe neki plac, ali ta kupovina nikada nije realizovano. Inače, u priznanju krivice njen suprug je rekao da je od Igora Novakovića tražio da ošteti auto novinaru Milanu Jovanoviću, za šta je on zahtevao 1000 evra. 

Jelena Grujić Mihailović u svom iskazu rekla je da je napredovala na poslu jer je u međuvremenu završila Fakultet za poslovne studije i pravo, a da joj Dragoljub Simonović nikada nije bio neposredno nadređeni. 

Ona je navela da do sada nije svedočila, jer je na poziv tužioca iskoristila svoje pravo da ne svedoči protiv supruga, po savetu advokata.

Navela je da se u opštini zaposlila po preporuci kume.

Na kraju današnjeg suđenja Dragoljub Simonović, kao primedbu na njen iskaz je rekao da je Jelena Grujić Mitrović na posao u opštini primljena u skladu sa zakonom i na konkursu koji je bio raspisan.

Advokat po službenoj dužnosti okrivljenog Vladimira Mihailovića, Miloš Mitrović ostao je pri svom ranijem iskazu. Rekao je da je u trenutku kada je razgovarao sa svojim klijentom, imao utisak da je on već bio upozant sa detaljima sporazuma o priznanju krivice.

„Pred potpisivanje sporazuma, još jedanput sam ponovio, da vidimo da li smo se razumeli - da će moj klijent priznati krivicu, da neće biti vraćen u pritvor i da će biti kažnjen sa šest meseci uslovno“, rekao je Mitrović, dodajući da je tada tužilac pristupio saslušanju.

Potom je tužilac rekao da sporazum neće moći da se potpiše sada, već za nekoliko dana, a da će Vladimir morati u pritvor. Moj klijent je na to pristao.

Međutim, do potpisivanja sporazuma o priznanju krivice nije nikada došlo. Advokat je rekao da se više puta se raspitivao kada će sporazum biti potpisan, ali nije dobio odgovor.

On je rekao da ne zna ko je sa Vladimirom Mihailovićem razgovarao o priznanju krivice, ali da mu je klijent rekao da su mu nadređeni to preporučivali, jer sa kaznom od šest meseci uslovno bi mogao da zadrži posao policajca. Takođe, da mu je branjenik rekao da nije izvršio krivično delo, ali da je bolje da se zbog političke situacije to završi. Smatra i da njegov branjenik ne bi priznao krivicu da mu nije ponuđena nagodba.

On je rekao da je svom klijentu predočio da postoje tri načina odbrane - da može da se brani ćutanjem, da negira krivicu ili da prizna delo.

Advokati okrivljenih naveli su da je Vladimir Mihailović bio obmanut da prizna krivicu i da je zbog toga tužilaštvo na nezakonit način pribavilo dokaze.

Tužilac Predrag Milovanović odgovorio je da odbrana neformalne razgovore pokušava da izjednači sa obmanom.

“Kako je obmana moguća u prisustvu stručne pomoći, advokata optuženog?, upitao je tužilac.

Danas je svedočio i upravnik zatvora Zvonko Grulović, koji je u potpunosti ostao pri ranijem iskazu - da Novaković koji je u prvostepenom postupku osuđen zbog saučesništva u narušavanju opšte sigurnosti nije izvođen iz Centralnog zatvora.

On je naveo, da uprkos Novakovićevim tvrdnjama da je izvođen iz centralnog zatvora, u knjigama evidencije nema podataka o tome.

Sledeće ročište zakazano je za 16. novembar kada će svedočiti veštak Svetislav Mišković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi