Naslovna  |  Konkursi  |  Ostali konkursi  |  Institut za medije i različitosti poziva novinare na obuku za izveštavanje o lokalnoj zajednici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali konkursi

11. 01. 2024.

Autor: Institut za medije i različitosti Izvor: Institut za medije i različitosti

Institut za medije i različitosti poziva novinare na obuku za izveštavanje o lokalnoj zajednici

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan objavio je konkurs za učešće na obuci za mlade reportere/ke koji/e žele da izveštavaju u svojoj lokalnoj zajednici, a koje zanima novinarstvo, medijsko izveštavanje, kao i rad na terenu. Poziv je otvoren u sklopu međunarodnog projekta YoCoJoin.

Obuka traje tri meseca i u okviru nje će biti obrađene teme poput uvod u novinarstvo i medijsku etiku; šta je novinarstvo zajednice?; medijska pismenost u proizvodnji medijskih sadržaja; razumevanje medijskih izvora i pristrasnosti u izveštavanju, izveštavanje o zajednici; video i multimedijalno izveštavanje; veštine intervjuisanja.

Obuka obuhvata dvodnevni trening u Beogradu, o čemu će mladi/e biti obavešteni/e nakon selekcije. Nakon početnog treninga, kreće faza online i offline sastanaka tokom tri naredna meseca. Svaki sastanak baviće se određenom temom, a biće to i prilika za učenje i razmenu sa trenerima/kinjama i vršnjacima/kinjama. Trener/kinja će biti i mentor/kinja koji/a će mlade u okviru obuke podržavati u proizvodnji medijskog proizvoda koji će biti praktični zadatak obuke.

Nekoliko najangažovanijih mladih reportera/ki iz zajednice biće uključeno u drugu fazu, koja podrazumeva dalju obuku i rad sa mentorima. Nagrada će biti mentorski proces kroz rad čime će mladi reporteri/ke steći znanje kroz praktičan rad.

Svaki od medijskih sadržaja koji nastanu u drugoj fazi rada, a koji su proizvedeni u skladu sa standardima Instituta za medije i različitosti – Zapadni Balkan biće nagrađeni honorarom, a sadržaji će se objavljivati na MLADI sajtu i potencijalno drugim platformama, kao što su omladinski i/ili lokalni mediji.

Kako bi se mladi/e prijavili, neophodno je da pošalju motivaciono pismo u Vord ilI PDF formatu u kome će navesti:

• svoje prethodno znanje ili iskustvo u novinarstvu ili izveštavanju o svojoj lokalnoj zajednici (ne morate da imate novinarsko iskustvo, možda ste koristili svoje društvene platforme za izveštavanje o zajednici)

• svoje interesovanje, želju i motivaciju zašto želite da budete mladi/a reporter/ka u svojoj zajednici, kao i iz kog mesta/grada dolazite

Rok za prijave je otvoren do 15. februara 2024. godine do 23.59, a motivaciono pismo dostavljaš na mejl aleksandar@media-diversity.org sa naznakom Prijava za mlade reportere/ke. Za sva pitanja i nedoumice, možete se obratiti Aleksandru Đokiću, na mejl aleksandar@media-diversity.org.

Odabrani mladi/e biće obavešteni o išodu selekcije do srede, 28. februara 2024. godine.

Sve informacije o konkursu za učešće na obuci dostupne su na MLADI sajtu.

Ovu aktivnost Insitut za medije i različitosti – Zapadni Balkan sprovodi u okviru projekta YoCoJoin čiji je vodeći partner Omroep Tilburg iz Holandije, zajedno sa partnerima iz Zavod Časoris iz Slovenije, SideStreetMalta iz Malte, Dublin Inquirer iz Irske, Media Diversity Institute iz Belgije i Nyugat Media iz Mađarske. Projekat sufinansira Evropska unija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi