Naslovna  |  Konkursi  |  Ostali konkursi  |  Dodatna podrška EU medijima u Srbiji za suočavanje sa izazovima pandemije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali konkursi

10. 09. 2020.

Izvor: europa.rs

Dodatna podrška EU medijima u Srbiji za suočavanje sa izazovima pandemije

Evropska unija je obezbedila bespovratnu pomoć u vrednosti od 2,4 miliona evra kako bi medijima pomogla da se izbore sa posledicama pandemije kovida 19 i nastave sa produkcijom sadržaja u periodu velikih gubitaka i izazova.

Podrška će biti obezbeđena tokom perioda od 36 meseci, a nju će realizovati Evropski fond za demokratiju (EED), koji je aktivan na području Zapadnog Balkana i Srbije od 2018.

Oslanjajući se na do sada pruženu podršku medijima u Srbiji, ova dodatna sredstva će biti usmerena na niz medijskih aktera, uključujući mlade novinare, kao i novinare sa dužim iskustvom i medijske kuće, među kojima su i one koje koriste inovativne alate i medijski sadržaj.

Sredstva će takođe biti dostupna:

  • Malim, start-up i lokalnim medijskim inicijativama (uključujući digitalne) koje su pokrenute u Srbiji
  • Većim, profesionalnim medijima sa sedištem u Srbiji, koji su suočeni sa specifičnim izazovima, uključujući one povezane sa pandemijom kovida 19
  • Novinarima, piscima i influenserima, uključujući blogere i aktiviste na društvenim medijima, sa sedištem u Srbiji
  • Medijskim inicijativama poput onih u vezi sa proverom činjenica, nadzorom nad nasiljem nad medijima i novinarima, pružanjem pravne podrške novinarima i nadzorom nad medijima koji sprovode organizacije u Srbiji.
  • „Mediji u celom svetu proteklih godina pokušavaju da se izbore sa novim ekonomskim prilikama i tehnološkim promenama, dok istovremeno nastoje da ispune svoj osnovni zadatak, odnosno da pruže nezavisne i profesionalne informacije. Medijska strategija, koju je Vlada Srbije usvojila s početka 2020. je utvrdila niz ekonomskih, društvenih, institucionalnih, zakonodavnih i bezbednosnih izazova koje treba hitno rešiti kako bi se podstaklo okruženje koje pogoduje slobodi informisanja. Pandemija kovida 19, koja je uticala na skoro sva zanimanja, dodatna je otežala situaciju u kojoj se nalaze mediji, naročito na lokalnom nivou. EU je reagovala brzo u pružanju pomoći Srbiji. 93 miliona evra je izdvojeno kako bi se pomoglo Srbiji da prevaziđe poteškoće, najpre pružanjem neposredne pomoći u vidu medicinske i zaštitne opreme, uključujući ključne zalihe medicinske opreme, a kasnije i pomoći u vidu medicinskog osoblja. Sada, dok se situacija polako stabilizuje, okrenuli smo se tome da obezbedimo kratkoročnu i dugoročnu finansijsku podršku, kako bismo srpskoj privredi pomogli da se izbori sa posledicama pandemije. Deo ove podrške je i pomoć medijima. Odlučili smo da obezbedimo podršku medijima kroz program grantova u vrednosti od 2,4 miliona evra, za naredne tri godine, koji je osmišljen tako da pruži podršku medijima tokom ovog teškog perioda“, izjavio je ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.
  • Evropski fond za demokratiju pruža fleksibilnu podršku medijima u skladu sa potrebama na terenu. Ova dodatna sredstva EU namenjena srpskim medijima biće obezbeđena u skladu sa uobičajenim, efikasnim mehanizmima EED-a, pri čemu se vodi računa da bespovratna pomoć, u različitom iznosu i trajanju, bude pružena medijima kojima je najpotrebnija.
  • “Pluralizam medija je presudan kako bi se osiguralo da svi glasovi mogu imati jednake mogućnosti da iznesu svoje stavove. Mediji ne bi trebalo da budu samo slobodni, oni bi trebalo da budu „brojni“, tako da građani mogu da biraju i mogu bolje da razumeju i provere informacije. Ovo je zaista važno, jer je nivo lažnih vesti i dezinformacija veoma visok, ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama. Važno je napomenuti da smo svesni da vrsta podrške koju ćemo pružiti ovom donacijom za medijsku podršku neće zadovoljiti sve potrebe, posebno u svetlu ekonomske situacije usled pandemije, a koristićemo i druge izvore finansiranja za pružanje dalje pomoći medijima i civilnom društvu”, istakao je Jirži Pomianovski, izvršni direktor Evropskog fonda za demokratiju.
  • Veliki broj medija i novinara je proteklih meseci suočen sa dodatnim finansijskim izazovima usled pandemije.
  • “Mi smo već u teškoj situaciji, i ona se pogoršava dramatično iz godine u godinu, a to je pogoršano još pandemijskom krizom, gde su se profesionalni novinari i mediji suočili sa najvećim izazovom u poslednjih 20 godina. Najvažnije što se tiče ovog programa je da se podrži preživljavanje medija, da im se omogući da ostanu makar na postojećem nivou kvaliteta koji pružaju u javnom interesu. Ova podrška dolazi u pravom trenutku. Budućnost naše zajednice je neizvesna i ovo je zaista program u poslednjem času koji može da pruži neku pomoć”, rekao je Zoran Sekulić, ko-predsedavajući Saveta za štampu.
  • Mediji mogu da se prijave za grantove putem online aplikacije na sajtu EED-a:https://www.democracyendowment.eu/en/apply-for-support-bhs.html. Aplikacije se mogu slati bilo kada.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi