Naslovna  |  Konkursi  |  Nagrade  |  Konkurs za mlade eko-reportere do 1. aprila
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nagrade

29. 01. 2018.

Autor: Tanjug Izvor: RTS

Konkurs za mlade eko-reportere do 1. aprila

Strukovno udruženje Ambasadori održivog razvoja i životne sredine je, uz podršku EPS-a, otvorilo konkurs za mlade - "Energetska efikasnost očima Mladih eko-reportera", objavio je EPS.

Konkurs je otvoren do 1. aprila, a tema je "Kako efikasnije koristiti energiju?".

Udruženje Ambasadori održivog razvoja i životne sredine je nacionalni operater programa Mladi eko-reporteri.

Program se sprovodi više od 20 godina i trenutno u njemu učestvuje 35 zemalja u kojima se organizuju nacionalna takmičenja, dok se prvoplasirani radovi prosleđuju na međunarodno takmičenje.

Eko-reporteri u svojim reportažama, koje mogu da budu u vidu pisanog eseja, fotografije ili video zapisa, treba da se bave pitanjima smanjenja potrošnje energije, odnosno korišćenjem energije na efikasan način, poput upotrebe štedljivih uređaja i sijalica, poboljšanjem izolacije, promenama navika pri kuvanju, pranju i boravku u domu uopšte (gašenje sijalica i elektronskih uređaja kada se ne koriste). 

Mladi se pozivaju i ohrabruju da se bave pitanjima kako efikasnije koristiti energiju, živeti kvalitetnije i plaćati manje (na primer na nivou škole ili u svom domaćinstvu). 

Eko-reporteri mogu da učestvuju na konkursu samostalno ili u grupi, preko svojih škola, fakulteta ili omladinskih grupa.

Nacionalni žiri će izabrati najbolje i nagradiće prvoplasirane radove prema starosnim kategorijama (11-14 godina, 15-18 godina i 19-21 godine) i svim kategorijama radova (pisani esej, video zapis, fotografije).

Međunarodni program Mladi eko-reporteri (Young Reporters for the Environment - YRE) namenjen je osposobljavanju mladih da zauzmu stav i da izveštavaju o lokalnim pitanjima i problemima u životnoj sredini.

Program nudi mladim entuzijastima mogućnost da se njihov glas čuje, jer se najbolji radovi promovišu na lokalnom i međunarodnom nivou.

Takmičenja se organizuju svake godine kako bi ohrabrili mlade iz celog sveta da napreduju, uče, istražuju i kroz pisani, foto ili video zapis ukažu na realne i trenutne probleme u životnoj sredini.

Radovi najboljih Mladih eko-reportera sa međunarodnog takmičenja biće objavljeni u časopisu "Hafington post" i na međunarodnom YRE veb-sajtu.

Mladi eko-reporteri treba da istaknu probleme u životnoj sredini i da motivišu lokalnu zajednicu na njihovo rešavanje, a krajnji cilj je da se rešavanjem lokalnih problema pokrenu inicijative za rešavanje globalnih problema životne sredine.

Radovi se dostavljaju se na adresi: yre@feeserbia.com.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi