Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Nedeljnik na rumunskom jeziku „Libertatea“ proslavlja 75. rođendan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

28. 05. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Nedeljnik na rumunskom jeziku „Libertatea“ proslavlja 75. rođendan

Odgovorna urednica nedeljnika „Libertatea“ na rumunskom jeziku Teodora Smoljan povodom 75 godina od nastanka tog lista kaže da duga tradicija „Libertatee“ odražava veliku želju da se pisana reč nastavi na rumunskom jeziku u Srbiji.

"Novinsko-izdavačka ustanova ‘Libertatea’, sa svojim odeljcima i nedeljnikom predstavlja veliko blago gde se nalaze vrednosti, tradicije i običaji, kulturna dešavanja i literarne kreacije pripadnika rumunske nacionalne manjine", rekla je UNS-u Smoljan.

Dodaje da svaki novi broj nedeljnika "Libertatea", lista na rumunskom jeziku sa najdužom tradicijom, koji izlazi u Pančevu, za njih predstavlja dokaz da i dalje postoje kao narod na ovim prostorima.

Sedam i po decenija izlaska nedeljnika, kaže Smoljan, proslavili su sa čitaocima na povećanom broju strana, uz ekskluzivni sadržaj i podsećanje na najvažnije segmente za 75 godina izveštavanja o događajima iz Vojvodine.

Uporedo sa nedeljnikom "Libertatea", u okviru novinsko-izdavačke ustanove "Libertatea" od 1947. izlazi i časopis za kulturu, umetnost i književnost "Lumina", od 1948. časopis za decu "Bucuria copiilor" i od 1972. godine omladinski časopis "Tinerețea". Urednica Smoljan ističe da je izdavačka delatnost "Libertatee" bogata i sa 924 naslova, koje su od ove godine i digitalizovane.

Najveći izazov za nedeljnik, kaže Smoljan, predstavlja prelazak na digitalne platforme. Na portalu www.libetatea.rs, sadržaj nedeljnika objavljuje se već dve decenije na kojem se nalazi i njihova arhiva. Fejsbuk profil otvoren je 2012, a Instagram od prošle godine. Ove godine pokrenuli su i aplikaciju za mobilne telefone i tablet uređaje - Săptămânalul Libertatea.

Smoljan se zahvalila UNS na pomoći i podršci koji je u više navrata, kaže, ukazao njihovoj instituciji u teškim periodima, kao što je bio i nedavni protest kolektiva "Libertatee" da se nacionalni saveti ne mešaju u uređivačku politiku kuće. Istakla je i njihovu dobru saradnju sa Udruženjem profesionalnih novinara Rumunije.

Ovakva udruženje, kaže ona, značajna su za sve novinare, pogotovo za manjinske medije.

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi