Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  „Govori da bih te video“ u čast Slobodana Jovanovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

08. 12. 2011.

„Govori da bih te video“ u čast Slobodana Jovanovića

Drugi program Radio Beograda rapriziraće sutra u 17 časova emisiju iz 2006. godine „Govori da bih te video“ u kojoj su govorili dr Slobodan Jovanović (snimak iz 1943. godine) i dr Danilo Basta.

Povod za reprizu emisije je ekshumacija posmrtnih ostataka Slobodana Jovanovića u Londonu i njihovo prenošenje u Beograd gde će nakon 53 godine, u subotu 10. decembra biti sahranjeni u Aleji velikana na Novom groblju.

U emisiji autora Dragoslava Simića poštovaoci lika i dela ovog srpskog velikana moći će da čuju kako govor Slobodana Jovanovića, kao i Danila Bastu profesora Pravnog fakulteta i člana odbora za prenos Jovanovićevih posmrtnih ostataka iz Londona u Beograd.

Emisija je snimljena 2006. godine, kada Jovanović, koji je na suđenju Draži Mihailoviću 1946. godine osuđen kao ratni zločinac, još nije bio rehabilitovan.

Godinu dana nakon toga Jovanović je odlukom Okružnog suda u Beogradu rehabilitovan, a presuda kojom je osuđen na robiju i gubitak časti je proglašena ništavnom.

Slobodan Jovanović (3. decembar 1869 - 12. decembar 1958) bio je rektor Beogradskog univerziteta, predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije u izgnanstvu i jedan od najvećih srpskih pravnika, intelektualaca i istoričara XX veka.

Objavio je oko trideset istorijskih, pravnih i političkih rasprava, knjiga, studija i udžbenika.

U Beogradu je 26. septembra 2008. godine u čast i slavu Slobodana Jovanovića osnovan Fond “Slobodan Jovanović” čiji je cilj da upoznaje javnost sa delom, vizijama i stremljenjima, ovog, decenijama zabranjenog i nepravedno zapostavljenog velikana srpske naučne misli.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi