Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  U sredu promocija knjige Dejana Tomića „Srbi i evropski kompozitori“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

27. 01. 2020.

Izvor: UNS

U sredu promocija knjige Dejana Tomića „Srbi i evropski kompozitori“

Knjiga „Srbi i evropski kompozitori“ novosadskog novinara i člana UNS-a Dejana Tomića biće predstavljena u sredu, 29. januara u 19 sati u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu.

Tomić navodi da je podatake za ovu knjigu, u kojoj se nalazi 228 imena evropskih muzičkih stvaralaca koji su posvetili pažnju Srbiji i njenom narodu, prikupljao više od 25 godina.

„Nažalost, u Srbiji se tome ne pridaje pažnja, pa se tako te kompozicije ne izvode. Među kompozitorima su vrhunska imena iz svetske muzičke baštine: Johanesa Bramsa, Franca Lista, Petra Iljiča Čajkovskog, Franca fon Supea, Antonjina Dvoržaka, Ferenca Erkela, Nikolaja Rimskog-Korsakova…“, ističe Tomić.

Prof. dr Grodana Krajačić, recezent knjige, navodi da knjiga „Srbi i evropski kompozitori“ „na svakoj stranici vrvi interesantnim čak i za stručnjake novim podacima“.

„Oni koji se nisu bavili ovakvom vrstom rada ne znaju koliko je ‘mravljeg truda’ potrebno da se dođe samo do nagoveštaja koji je kompozitor (ili muzičar uopšte) u okviru svoje delatnosti deo rada vezao i za Srbiju i našu narodnu tradiciju”, navodi Krajačić.

Knjigu „Srbi i evropski kompozitori“ objavili su Izdavaštvo Radio-televizije Srbije i Muzej Vojvodine iz Novog Sada.

Inače, Tomić je prošle godine, osim „Srbi i evropski kompozitori“, objavio i knjige „Svetosavska poetska riznica“ i „Srpske pevane pesme Vojvodine stare“.

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi