Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Imaju li lokalni i regionalni mediji i novinari ikakva prava?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

12. 07. 2011.

Imaju li lokalni i regionalni mediji i novinari ikakva prava?

Poštovani,

Televizija Kanal 9 je počela sa radom pre više od 12 godina, kao prva privatna novosadska televizija. Danas TV Kanal 9, Novi Sad ima dozvolu za emitovanje programa u Novom Sadu, izdatu od strane RRA broj167/2008-2, koja važi do 2016. godine. Nama je jedini interes da se zaista i vidimo u celom Novom Sadu i da kvalitetno pokrijemo područje za koje imamo dozvolu.

Upravo iz ovog razloga zaista smo zatečeni da je program TV Kanal 9, bez ikakvog razloga, pismene najave i objašnjenja od strane dominantnog kablovskog distributera SBB, 05.07.2011. godine, jednostavno skinut iz osnovnog paketa analognih programa SBB-a u Novom Sadu. Putem ovog kablovskog distributera televizijski program gleda možda i 50% stanovnika Novog Sada.

Prema SBB-u nemamo nikakvih neizmirenih obaveza. U korisničkom servisu SBB-a u Novom Sadu naši sugrađani dobijaju različita objašnjenja: od onoga da zaposleni ne znaju o čemu se radi i da će proveriti i ispraviti eventualnu grešku, jer koliko znaju TV Kanal 9 treba da je u sistemu, preko toga da je TV Kanal 9 skinut uz jedino obrazloženje da SBB ima pravo da menja strukturu kanala, do onog da je SBB morao da se odluči na takav korak zbog predstojeće digitalizacije, zatim da je ova mera bila neophodna jer je u sistem morao biti ubačen strani filmski kanal Cinema star TV, za koji, na drugi način, nije bilo mesta, pa do obrazloženja da je TV Kanal 9 prebačen u D3 sistem i da mogu da dođu u kancelarije SBB-a u Novom Sadu i potpišu ugovor za ovaj paket i da će na taj način, uz 200 dinara mesečno više, moći i dalje da prate program televizije Kanal 9 – ovo poslednje za sada ne stoji… programa TV Kanal 9 nema u SBB paketu D3…

U razgovoru, takođe, naši gledaoci ističu da su razočarani što u okviru osnovnog paketa kablovskog sistema SBB svakim danom ima sve manje domaćih kanala i sve manje lokalnih i regionalnih programa. Od 70 kanala koji su na raspolaganju u osnovnom analognom paketu ovog kablovskog distributera u Novom Sadu, ni 30 nije domaćih i stalno ih je sve manje i manje…

U razgovorima sa radnom grupom koja je izradila nacrt medijske strategije Srbije, upravo iz razloga važnosti i izuzetnog respekta prema lokalnom i regionalnom informisanju i sama buduća strategija predviđa uvođenje „must carry“ sistema za sve dominantne kablovske distributere… A da li će i kada ovakvo rešenje zaista biti usvojeno… i da li ćemo opstati do tada…

U našoj televiziji angažovano je oko 40 radnika i novinara. Ukoliko država ne može da nam obezbedi da, na osnovu dozvole koju nam je izdala i obaveza koje ispunjavamo, mi zaista imamo i faktičku mogućnost da se vidimo u celom Novom Sadu (a svi znamo da kablovski distributer, čim vam uvede svoj servis, prvo što uradi jeste da vam odseče i onemogući etarsku antenu, te gledaoci, korisnici SBB usluga, nemaju nikavu faktičku mogućnost da gledaju program Kanal-a 9 na drugi način) zaista ne znamo na koji način da funkcionišemo.

1. Hoće li nam deca odrastati uz strane televizijske programe?

2. Hoće li svi novinari u elektronskim medijima na lokalnom i regionalnom nivou biti ostavljeni na milost i nemilost dominantnim kablovskim distributerima?

3. Imamo li snage da se izborimo za pravo da građani Srbije gledaju domaće kanale i lokalne i regionalne medije koji na tom području imaju validnu dozvolu RRA za emitovanje programa, koji izmiruju prema državi sve svoje obaveze, poštuju autorska prava i zapošljavaju radnike u stalni radni odnos?

4. Zar je zaista zanemariv interes države da obezbedi da lokalno i regionalno stanovništvo, pored toga što ima priliku da vidi šta se dešava u svetu, dobije i sve servisne i ostale informacije vezane za svoju lokalnu i regionalnu sredinu?

Ovo su pitanja koja nas zaista muče od momenta kada smo 05.07.2011. godine dovedeni u ovu zaista nezavidnu situaciju. Smatrate li da su nam strepnje opravdane?

Podržavate li našu nameru i inicijativu da se pokušamo zajedno izboriti za pravo da gledamo u Srbiji i domaće kanale i lokalne i regionalne medije koji imaju dozvole za rad? Čini se da medijima zakoni u Srbiji određuju samo obaveze! Imamo li mi i neka prava?!

Maja Pavlović, direktor

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi