Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Značaj “Mlade Srbadije” za srpsko novinarstvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

16. 06. 2011.

Značaj “Mlade Srbadije” za srpsko novinarstvo

Profesor na katedri za medije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Vladimir Barović priredio je u okviru Dana slovenske pismenosti izložbu posvećenu časopisu “Mlada Srbadija” koji od 1870. godine izlazi kao glasilo Ujedinjene omladine srpske.

Na predstavljanju “Mlade Srbadije” u biblioteci Filozofskog fakulteta u Novom Sadu posetioci su mogli da saznaju da su u to vreme za taj list pisali Svetozar Marković, Svetozar Miletić, Vladimir Jovanović i Laza Kostić.

– “Mlada Srbadija” je okupljala najobrazovanije ličnosti narodnog pokreta koji je širio liberalne ideje, opirao se centralizmu i tlačenju manjinskih naroda u Austro-ugarskoj monarhiji. U početku list je izlazio u Novom Sadu, urednik mu je bio Antonije Hadžić. U Beograd prelazi 1871. godine gde ga do 1872. uređuje Milan Kujundžić Aberdar – piše Barović predstavljajući “Mladu Srbadiju”.

Kada je prestala da postoji Ujedinjena omladina srpska ugasila se i “Mlada Srbadija”. Međutim, 1876. godine u Beču istoimeni list pokreće Nikola Kampadžija i štampa ga u Štampariji jermenskog manastira Sajdla i Majera.

U podnaslovu obnovljene „Mlade Srbadije“ stajalo je da je to „ilustrovani list, zabavni i poučni“. Već u prvom broju, od 1. januara 1876. godine na naslovnici objavljena je slika Svetozara Miletića i time pokazane neskrivene simpatije prema narodnom pokretu. U listu se objavljuju pripovetke, pesme i priče, zanimljive ilustracije koje za cilj imaju buđenje nacionalne svesti, i podsećanje čitalaca na slavnu prošlost.

Za obnovljenu “Mladu Srbadiju” su pisali Stefan Mitrov Ljubiša, Jovan Stefanović Vilovski, objavljivane su pesme Đure Jakšića, Miletićeva biografija, a u nastavcima su izlaze poučne priče o održavanju higijene („Higijensko-dijetetske beleške“).

U novinama su objavljivani i oglasi među kojima je najviše poziva „na besedu s igrankom“, oglasa o prodaji muških i ženskih košulja, poziv na prodaju narodnog kalenadara, raznih knjiga i sl.

Više na http://www.ff.uns.ac.rs/biblioteka/upoznaj_jednu_knjigu/mlada_srbadija/galerija.html




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi