Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Slučaj “Borba: Kako posle pravosnažne presude naplatiti dug
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

15. 04. 2011.

Slučaj “Borba: Kako posle pravosnažne presude naplatiti dug

Više od godinu i po dana trajala je sudska bitka grupe otpuštenih novinara “Borbe” zbog nezakonitih otkaza i za naplatu zaostalih zarada. Kada je presuda postala izvršna, počeli su pravi problemi – kako naplatiti dug, kako izvršiti presudu.

U julu 2009. godine, 17 novinara i tehničara lista “Borba” dobilo je otkaz s obrazloženjem da su tehnološki višak. Nekoliko meseci pre vlasnik Ivan Radovanović doveo je u redakciju više od 40 novih ljudi. Delu novinara koji su godinama bili deo ekipe “Borbe” novi vlasnik nije davao radne zadatke i odbijao je da objavljuje njihove tekstove. Sporazumni raskid radnog odnosa ponudio im je maja 2009, a kad nisu prihvatili u julu je usledio otkaz.

Novinari su otpušteni kao tehnološki višak, a da nova sistematizacija radnih mesta nije urađena. Svoja prava morali su da potraže na sudu. Tužbe su predate u avgustu 2009. a prva ročišta su, usled već dobro poznate velike reforme pravosuđa, održana tek na proleće 2010. Prva presuda je doneta u oktobru, po tužbi novinarke – urednice “Borbe” Marijane Milenković. Presudom je potvrđeno da je otkaz bio nezakonit, da je vlasnik dužan da isplati blizu 300.000 dinara, uz kamate, na ime duga za zaostale zarade i doprinose.

Presuda je postala izvršna. Tu nastaje problem. Presuda postaje mrtvo slovo na papiru jer dužniku je nemoguće ući u trag, a služi se svim i svačim da bi sakrio svoje materijalno stanje.

Presuda u slučaju novinarke “Borbe” postala je izvršna u januaru 2011, a nakon podnetog zahteva za izvršenje presude, pre tri nedelje, stiglo je i rešenje kojim se nalaže da se “Borbi” zamrznu svi računi i da se putem prinudne naplate sredstva sa računa dužnika prebace na račun poverioca.

Računi “Borbe” su, međutim, zbog silnih dugovanja, blokirani već dve godine. Vlasnik Ivan Radovanović, kao i njegov advokat, se za sve vreme trajanja sudskog procesa nisu pojavljivali na sudu, niti su odgovarali na sudske pozive. “Borbe”, jednog od najstarijih dnevnih listova na Balkanu, na kioscima nema još od oktobra 2009. godine. Iako su računi u blokadi, nad firmom nije proglašen stečaj. Vlasnik i državi duguje gomilu novca za neplaćene poreze i doprinose, ali ni to pitanje još uvek nije stiglo na dnevni red nadležnih organa, iako su i sami zaposleni na to više puta skretali pažnju inspekcijskim službama.

Dakle, novinari su dobili slučaj na sudu, ali džaba. Svoj novac ne mogu da naplate, jer je nepoštenog vlasnika nemoguće naći - nema ga na adresi na kojoj je prijavljen, ne dolazi u redakciju više od godinu dana, nema stvari koje bi eventualno mogle biti zaplenjene. Sve što su novinari uradili postalo je besmisleno, a na papiru pravda je zadovoljena.

Marijana Milenković, nekadašnji novinar i urednik „Borbe“

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi