Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Odata pošta velikanu srpskog novinarstva Peri Todoroviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

02. 05. 2019.

Izvor: UNS

Odata pošta velikanu srpskog novinarstva Peri Todoroviću

Zaslugom novinara i Zavičajnog društva „Vidovača“ na čelu sa Mićom Zagorčićem vratili smo Peru Todorovića na mesto koje mu pripada u srpskom novinarstvu i književnosti, rečeno je danas na obeležavanju 167. godišnjice od rođenja poznatog srpskog novinara, književnika, političara i drugog po redu predsednika Udruženja novinara Srbije (UNS) Petronija Pere Todorovića.

Na njegovom grobu na Novom groblju u Beogradu tradicionalno su se okupili predstavnici Zavičajnog društva „Vidovača“, UNS-a, književnog kluba „Pera Todorović“ iz Smederevske Palanke i televizije Jasenica, položili cveće i zapalili sveće.

„U drugoj polovini 20. veka neopravdano je zanemarivan značaj Pere Todorovića u istoriji srpskog novinarstva, ali smo ga zahvaljujući njegovim zavičajcima i novinarima vratili u velikane srpskog novinarstva, jer je bio rodonačelnik modernog srpskog žurnalizma“, rekao je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović i dodao da je Todorović od 1888. do 1903. godine izdavao i uređivao „Male novine“, koje se ni po čemu nisu razlikovale od evropskih novina toga vremena.

„Njegov nezavisni dnevni list, umesto političkih uvodnika, objavljivao je aktuelne informacije, lutrijske izveštaje, vremenske prilike, reklame na naslovnoj strani, a imao je i rubriku ‘Hronika’. Prvi put u istoriji srpskog novinarstva u dnevnim novinama objavljivan je i feljton“, kazao je Brajović.

Pera je bio od svih zaboravljen, ali smo odlučili da ga vratimo na mesto koje mu pripada, rekao je predsednik Zavičajnog društva „Vidovača“ Mića Zagorčić i istakao da su zahvaljujući UNS-u uspeli da sagrade spomen kuću koja u potpunosti odgovara njegovoj rodnoj kući.

Dodao je i da očekuje da uz pomoć lokalne samouprave dovrše ovaj objekat u rodnim Vodicama kraj Smederevske Palanke, u kojem će biti organizovani novinarski događaji i kulturne aktivnosti.

Predsednik književnog kluba „Pera Todorović“ Slobodan Todorović rekao je da je Pera Todorović napisao prvi istorijski roman u Srbiji „Dnevnik jednog dobrovoljca“.

„I da je samo to uradio bilo bi dovoljno da zauzme visoko mesto u srpskoj književnosti. Istraživačica političkog, novinarskog i književnog rada Pere Todorović Latinka Perović rekla je da kada bi neko objavio stvaralački opus Pere Todorovića da bi to bila edicija od 30 naslova“, rekao je Todorović.

Podsetimo, UNS od 2017. godine dodeljuje nagradu za feljton koja nosi naziv „Pera Todorović“. Ove godine će nagrada drugi put 9. maja biti dodeljena u Novinarskoj kući „Pera Todorović“ u Vodicama, rodnom mestu novinara, književnika, drugog po redu predsednika i obnovitelja UNS-a, nakon devetogodišnje pauze u radu Udruženja.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi