Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Direktor RTV Vranje traži pomoć UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

21. 01. 2011.

Direktor RTV Vranje traži pomoć UNS-a


Poštovana gospođo Smajlović,

Obraćam Vam se kao predsednici UNS-a da bih Vas zamolio za pomoć. I ranije sam se Vama i Vukašinu Obradoviću, predsedniku NUNS-a, obraćao zbog hajke koju protiv mene vodi jedan broj kolega u Vranju, članova NUNS-a, predvođenih poverenikom NUNS-a za Jug Srbije, Radomanom Irićem.

Povod je bio moj nalog da se sa programa RTV Vranje skine film Predraga Bambića, “5.oktobar, dan kada sam odlučio da ostanem”, dok se sa autorom ne reši pitanje autorskih prava. Podsećam Vas i da sam u međuvremenu potpisao ugovor o autorskim pravima sa Predragom Bambićem i da sam zatražio od glavne urednice RTV Vranje Ljubice Zdravković Džonov da što pre emituje Bambićev film, ali se glavna urednica na to oglušila.

Pitam se da li je njena namera ikad bila da na RTV Vranje prikaže film o Petom oktobru, jer je film uvrstila u programsku šemu protivno propisima, znajući da je moja obaveza i dužnost kao direktora kuće da se pobrinem da se ti propisi ispoštuju pre prikazivanja bilo kog autorskog priloga.

NUNS je iskoristio ovaj bespotrebni incident kako bi poveo hajku protiv mene u javnosti. Bezuspešno sam u više navrata tražio da se ovo pitanje raspravi u okviru oba novinarska udruženja, onog kom ja pripadam i onog kom pripadaju Ljubica Zdravković Džonov i Radoman Irić , ali NUNS se nije udostojio čak ni da me obavesti da je primio moje pismo, a kamoli da ga objavi ili da na njega reaguje. Pišem Vam zato što sam obavešten da se hajka protiv mene nastavlja.

Radoman Irić uputio je pismo čelnicima Socijalističke partije Srbije na svim nivoima vlasti u Srbiji, u kom me optužuje za “bestijalnost” i u kom traži od SPS da na mene izvrši “dodatni pritisak”. Ako me SPS ne “pritisne”, Irić u ime vlasnika, direktora, glavnih i odgovornih urednika i dopisnika pisanih i elektronskih medija sa juga Srbije preti da će “na svim nivoima, u svojim medijima i izveštajima, bojkotovati rad Socijalističke partije Srbije”.

Teško mi je da verujem da Nezavisno udruženje novinara Srbije zaista odobrava ovakvo postupanje poverenika NUNS-a u Vranju, ukoliko je članstvo ove novinarske organizacije uopšte i upoznato sa time da NUNS zahteva od jedne političke stranke da disciplinuje medijske radnike i preti bojkotom te stranke ukoliko pritisak ne urodi plodom. Ne verujem ni da je članstvo NUNS-a upoznato sa prirodom ovog spora, kao ni sa činjenicom da je Ljubica Zdravković Džonov, glavna urednica Radio televizije Vranje, ta koja sprečava emitovanje filma o Petom oktobru, sada kada sam u svojstvu direktora stvorio zakonske uslove da se film emituje na Televiziji Vranje.

Poštovana gospođo Smajlović,

Nadam se da ćete, posle ovoga, imati razumevanje za odluku koju sam nerado doneo da protiv kolege Irića podnesem Osnovnom tužilaštvu u Vranju krivičnu prijavu. Najljubaznije Vas molim da na organima UNS-a razmotrite ovo pitanje i da zauzmete konkretne stavove u cilju zaštite mog profesionalnog integriteta i novinarske profesije.

U prilogu Vam dostavljam: Saopštenje Medija centra Vranje od 12.10.2010.godine, moja dva otvorena pisma Vukašinu Obradoviću, izjavu Radomana Irića datu PU u Vranju, 14.12.2010.godine, Dopis Radomana Irića, poslat elektronskom poštom na adrese tridesetoro novinara 20.12.2010.godine, urgencija poslata elektronskom poštom 24,12.2010.godine a povodom dopisa koji je poslao 20.12.2010.godine i konačan tekst dopisa sa potpisima 21 novinara upućen Ivici Dačiću i svim organima SPS od Glavnog odbora do Predsednika Gradskog i Opštinskih odbora SPS-a u Pčinjskom regionu.

U očekivanju Vaše reakcije, srdačno Vas pozdravljam

Vranje, 18.01.2011.godine

Zoran Veličković
Direktor RTV Vranje

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi