Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Otvoreno pismo Draganu Bujoševiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

03. 09. 2010.

Otvoreno pismo Draganu Bujoševiću


Otvoreno pismo Draganu Bujoševiću, Glavnom i odgovornom za cenzuru Politike

Dragane,


U Politici je od vašeg dolaska na čelo preduzeća posao izgubilo stotinak ljudi, a da je proglašenje »tehnološkog viška« (u koji ste ugurali i mene) bilo nezakonito, potvrđuje i nadzor Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti sproveden u Politici. Posle moje prijave Povereniku, pokazalo se da je Politika kršila ne samo moja nego i prava drugih otpuštenih jer je javno istakla lične podatke zaposlenih koji su nezakonito proglašeni »tehnološkim viškom«.

Uprkos zavisnosti od vlade koja vas je vinula na položaj, kao novinar imali ste dužnost da u ime profesije štitite zaposlene u Politici, bez obzira na njihovo opredeljenje.

Umesto toga vi ste dozvolili cenzuru, diskriminaciju i pritiske na novinare. Pad tiraža je očekivana posledica kršenja autonomije novinara. Ali umesto da se vi i vaši saradnici koji ste najodgovorniji za katastrofalno stanje u Politici, prvi pokupite sa svojih dobro plaćenih funkcija, vi krivce »pronalazite« među dobrim radnicima kojima godinu dana niste dali da rade svoj posao.

Meni je od trenutka kada ste preuzeli funkciju bez ikakvog obrazloženja zabranjeno pisanje komentara. Urednicima ste naredili da meni, u vreme kada sam bila stalno zaposleni dopisnik, ne smeju da objavljuju članke, čak ni vesti.

Nisu uvaženi moji zahtevi da Politika objavi ispravke neistina koje je štampala, iako sam to od vas pismeno tražila. Iako godinama tvrdite da nije srpski ćutati, na moja pisma mesecima niste odgovarali, a onda ste decembra za medije izjavili da ste to uvek »uredno« činili, što je neistina. Tu neistinu ste ponovili i u izjavi za Udruženje novinara Srbije.

Vi ste prvi koji biste morali da odete sa broda koji ste nasukali, a umesto toga služite revanšističkoj politici vlasti koja je pomoću vas iz Politike očistila “nepodobne” novinare zaposlene u mandatu bivše glavne urednice Ljiljane Smajlović. Zbog vas je Politika opet pretvorena u režimske novine. Umesto kritičkog mišljenja i istraživačkog novinarstva u Politici se ponovo učvršćuje duh poltronstva, progona neistomišljenika i konformizma.

Pre dve godine u Politici sam objavila zapisnik sastanka u Vašingtonu sa detaljnim američkim instrukcijama Ljubljani kako da se na čelu EU drži po pitanju odnosa EU-Rusija i u pogledu priznanja Kosova. Peticiju koju je lansirao MSP Slovenije a kojom je osuđeno objavljivanje tog plana u Politici, potpisalo je 339 slovenačkih diplomata. Slovenačka politika je tražila od srpskih vlasti da ućutkaju, odnosno da joj se “skine s vrata” dopisnik iz Slovenije. Zaista nisam očekivala da će se Politika poviti pod pritiscima i uručiti mi otkaz skrojen po volji domaćih i stranih političara.

To nije demokratija. To je demokratura, diktatura jednoumlja pod prividom demokratije.

U kršenje novinarske i slobode javne reči direktno ste umešani svi koji ste odgovorni za “spisak tehnološkog viška” u Politici – vi Bujoševiću, predsednica upravnog odbora PNM Sonja Liht, direktorka Glišić i njen zamenik iz WAZ, zajedno sa vašim nalogodavcima iz vlasti. Upravo zbog takvog nezakonitog postupanja vođstva Politike bila sam prisiljena da tužim Politiku.

Ovo što ste uradili meni i drugim novinarima oteranim iz Politike, biće jednom poništeno. Ali ostaće trajno svedočanstvo o vašoj izdaji profesije i o sluganstvu prolaznoj vlasti.

Svetlana Vasović-Mekina

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi