Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Ružan detalj sa letovanja na hrvatskom primorju jedne beogradske porodice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

18. 08. 2010.

Ružan detalj sa letovanja na hrvatskom primorju jedne beogradske porodice




Usijane glave nikako da se o’lade


– Svi koji iz Srbije žele da se odmore i relaksiraju, u svakom pogledu su dobrodošli u Dalmaciju, gde će se osećati kao kod svoje kuće – rekao je nedavno predsednik Hrvatske Ivo Josipović, ali ga neki izgleda ili nisu dobro čuli ili ozbiljno shvatili, odlučivši da tokom jula i avgusta goste iz Srbije na Jadranu dočekaju kamenicom ili nožem.

Slupani automobili srpskih turista na dalmatinskom primorju, kao vandalski prizor primitivne prošlosti, nisu ostali u vremenu za koje se pomislilo da su već odavno za nama. Naprotiv. Ovoga leta je, nažalost, znatno više nego prethodnih godina, u Splitu, Zadru ili Rijeci opet bilo aktuelno lomiti stakla i šoferšajbne kola sa srpskim registracionim tablicama. Zabeleženo je nekoliko bacanja vozila u more, kidanja identifikacionih oznaka sa karoserija zarad trofeja (!), a bilo je i fizičkih nasrtaja hladnim oružjem na srpske državljane.
– Šta su tražili, to su i dobili – izjavljivalo se u tamošnjoj štampi povodom učestalih incidenata ove vrste, zaboravljajući pri tom da je reč, pre svega, o gostu koji za razliku od onih sa Zapada ne žali para kako bi uživao u čistom moru, mirisu četinara i suncu čiji zraci uz povetarac sa pučine najbolje doprinose preplanuloj (bakarnoj) boji kože.

Fijat uno sa BG tablicama

Slušajući reči hrvatskog predsednika Ive Josipovića prilikom nedavne posete Beogradu, kada je u društvu svog kolege Borisa Tadića kao domaćina otvoreno pozvao Srbe da svoj godišnji odmor ovoga puta provedu na primorju u njegovoj ”lepoj državi”, s neskrivenim odobravanjem se moglo zaključiti da su istorijske nesuglasice iz devedesetih možda i prevaziđene. Neke sigurno i jesu, ali očito ne sve i ne na svakom mestu u Hrvatskoj.
– Svi koji iz Srbije žele da se odmore i relaksiraju, u svakom pogledu su dobrodošli u Dalmaciju, gde će se osećati kao kod svoje kuće – govorio je Josipović, ali ga izvesno neki ili nisu dobro čuli ili ozbiljno shvatili, odlučivši da tokom jula i avgusta goste iz Srbije na Jadranu dočekaju kamenicama ili nožem. U kontekstu navedenih ovoletnjih neprijatnosti na hrvatskoj obali, porodica autora ovoga teksta je tokom dela letovanja u Viru kod Zadra takođe doživela košmarne trenutke i to 2. avgusta ili par dana pre nego što će nastaviti put duž nekadašnje jugoslovenske magistrale. Nasilnicu su, naime, u gluvo doba noći kamenovali na molu u Viru njihov parkirani ”Fijat uno” sa BG tablicama. Ulubljena limarija na vratima vozača sasvim dobro pokazuje da se mržnja napadača nije smirila sve dok, najzad, nije slomljeno i staklo, posle čega su se, verovatno, hrabro dali u beg. Bio je to, inače, četvrti boravak ove porodice na tom simpatičnom hrvatskom poluostrvu. Prethodna tri su prošla bez ikakvih poteškoća. Ali, ne ide li krčag najčešće na izvor dok se ne – razbije! Kasnije, tokom dana, rutinski uviđaj zadarske policije na licu mesta nije oštećenima i šokiranim Beograđanima doneo mnogo utehe. Doduše, ljubazno su se u ime N.N. lica izvinili za nastalu situaciju i pri tom pokušali da objasne sam događaj.
– Teško vam je i ne samo zbog toga nam je iskreno žao, ali znate kako je … I kod vas i kod nas ima usijanih glava, koje nikako da se o’lade, pa kada se na njih naleti, onda su ovakve stvari neizbežne – rekao je jedan od policajaca, s tim što se Beograđani, uprkos vidnom naporu, nikako nisu mogli setiti nekog sličnog slučaja sa automobilima zagrebačke ili vukovarske registracije, koji se često mogu videti u srpskoj prestonici, u ulici Strahinjića bana.

Na mestu letovanja roditelja

Cena nameštanja stakla za ”Fijat uno” u centru Zadra je bila korektna i manje bitna od ohrabrujuće činjenice da su mnogi videvši slupani srpski auto sa nevericom klimali glavom i negativno komentarisali zatečeni ružin čin. U samoj stanici milicije, šalterski službenik u uniformi je uputio takođe reči utehe, tvrdeći da je proteklih dana u Zadru i okolini bilo gorih pojava i da je ”Fijat uno” još odlično prošao! Pri tom, onako uzgred, predstavio se i kao veliki navijač ”Crvene zvezde”, raspitujući se za neke njene bivše igrače, čija je imena izgovorio po malo oprezno i gotovo šapatom. U zadarskoj luci meštani su u automobil srpske registracije gledali kao čudo, možda se i diveći hrabrosti njegovih vlasnika da se slobodno vozikaju putem koji vodi ispod zidina tog drevnog primorskog grada. Uz po neki namršteni pogled i povremeno gunđanje u stilu ”zar su ovi ponovo ovde”, sve je uglavnom prošlo bez problema.
– Ne pamtim kada sam ovde na rivi video neka srpska kola i zato svaka čast na odvažnosti – komentarisao je jedan meštanin, a kada je saznao da su ”Fijat uno” i njegovi vlasnici u Zadru prinudno i zbog nameštanja polomljenog stakla, slegnuo je ramenima i dodao – Šta da vam kažem? Neki se ni posle toliko godina nisu opametili. Budala ima svuda… A kako ćemo sa takvim ponašanjem u Evropsku uniju? Sedam dana kasnije, prilikom povratka u Beograd, poruka sa još uvek aktuelnih reklamnih bilborda ”Dođite u Dalmaciju, na mestu gde su letovali vaši roditelji”, delovala je i delimično šaljivo. Svi su izgledi da će se slične propagandne poruke pojaviti i pred naredno leto. Možda će se predsednik Josipović i tada oglasiti u istom stilu, ali će putnici-turisti iz pomenutog ”Fijata una” izvesno otići na odmor u – drugom pravcu. Bar tako planiraju sada, kada su još uvek pod utiskom onog što je bilo. Hoće li u međuvremenu promeniti mišljenje?
A. Gajović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi