Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Branka Kerkez nova odgovorna urednica „Aktuelnosti“ na RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

18. 04. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Branka Kerkez nova odgovorna urednica „Aktuelnosti“ na RTS

Redakcija „Aktuelnosti“ Radio-televizije Srbije (RTS) od 1. aprila ima novu odgovornu urednicu - Branku Kerkez. Dosadašnja urednica emisije „U svetu“, nasledila je na ovom mestu Dragana Stojanovića koji je otišao u penziju.

„Posao je drugačiji od onog koji sam ranije obavljala, proizvodnja programa je malo drugačija od uređivanja emisije, ali ja poznajem ljude sa kojima radim, poznajem tehniku, tako da se dobro snalazim“, rekla je Kerkez za UNS.

Kako dodaje, izazovi u novoj redakciji su svakodnevni rad sa velikim brojem novinara, ali i stalno traženje načina da emisije ove redakcije budu emitovane u što boljim terminima. 

„Uvek težimo da emisijama koje su u okviru naše redakcije obezbedimo što bolji termin. Koleginice i kolege sa kojima radim su profesionalci, a i ja sam na RTS-u decenijama, tako nam svi ti izazovi ne padaju teško“, kaže Kerkez.

Redakcija „Aktuelnosti“ radi u okviru Informativne redakcije RTS-a, pa tako i urednika bira urednik Informativne redakcije.

Ova redakcija, kako kaže Kerkez, ima „24 emisije koje priprema što novinarski, što produkcijski“.

„Zaduženi smo za pripremu i stavljanje u program 12 emisija, ali i pripremu programa od spoljnih produkcija. Oko 50 novinara i medijskih radnika čini redakciju ’Aktuelnosti’“, rekla je Kerkez i dodala da su u okviru ove redakcije emisije o stanju na putevima, „Bez komentara“, „Kvadratura kruga“ i ostale koje se emituju jednom nedeljno na Prvom i Drugom kanalu RTS-a.

Branka Kerkez na RTS-u radi već 37 godina. Osim emisije „U svetu“ koju je uređivala oko 18 godina, bila je i urednica spoljnopolitičke rubrike RTS-a, izveštač i urednik „Dnevnika“.

Sa dosadašnjim odgovornim urednikom redakcije „Aktuelnosti“ Draganom Stojanovićem, kako kaže, sarađivala je dugo godina.

„Sarađivali smo još od kada je bio dopisnik iz Vranja, bila je to dobra saradnja“, rekla je Kerkez.

Dragan Stojanović bio je na čelu redakcije „Aktuelnosti“ skoro 8 godina.

Pre toga je vodio redakciju „Programske akcije“, u okviru koje su bile emisije „Ključ“, „TV lica kao sav normalan svet“, „Balkanskom ulicom“, „Kvadratura kruga“.

Od kada je penzionisan, kaže, promenio mu se način života.

„Suočio sam se sa tim da mi je sada potpuno drugačiji i mirniji dnevni ritam. Ipak, nisam odustao od novinarstva i i dalje pišem. Jednom novinar, uvek novinar“, kaže Stojanović.

Osim novinarskih tekstova, Stojanović je počeo da piše i objavljuje i aforizme.

„Oprao sam biografiju, sada peglam karijeru“, „Držite uvek nešto u džepovima, da se ne sramotite kada vam zavuku ruku u džep“, pročitao je Stojanović UNS-u neke od njih…

Stojanović je za RTS počeo da radi kao šef dopisništva u Vranju, 90-ih godina.

Od 1996 do 1998. imao je, kako kaže, „mali izlet u diplomatiju“, pa je bio je savetnik u ambasadi Srbije i Crne Gore u Skoplju. Tri godine nakon toga bio je dopisnik RTS-a iz Skoplja, a kako dodaje, jedno vreme radio je i kao ratni izveštač.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi