Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  U „Trezoru“ o januarskim čistkama ‘93 na RTS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

23. 01. 2018.

Autor: J. P. Izvor: UNS

U „Trezoru“ o januarskim čistkama ‘93 na RTS-u

Četiri epizode emisije „Trezor“, koje će biti emitovane od danas do petka na drugom programu Radio-televizije Srbije (RTS), biće posvećene „januarskim čistkama“ u ovoj televiziji 1993. godine.

Naredna četiri dana, od 13 sati i oko ponoći, o ovoj temi će govoriti svedoci i učesnici „januarskih čistki“, a kako je UNS-u rekla urednica emisije „Trezor“ Bojana Andrić, povod za emitovanje je dvadesetpetogodišnjica ovog događaja.

U današnjoj epizodi „Čišćenje medija“, u razgovoru sa novinarkama Milicom Lučić Čavić i Brankom Mihajlović, biće reči o masovnom slanju zaposlenih u RTS-u na “plaćeno odsustvo”.

Danas će biti prikazana i emisija „Vitez profesije“ koja je snimljena povodom smrti novinarke Televizije Beograd Milice Lučić Čavić. Na prinudnom odmoru Lučić Čavić bila je od januara 1991. do maja 1994. godine kada je dobila otkaz.

U sredu će,u emisiji “Za čistu profesiju”, gledaoci saznati o počecima rada Nezavisnog sindikata RTB i njegovom delovanju sve do davanja otkaza skoro svim njegovim članovima. U emisiji će govoriti dugogodišnji urednik Dramskog programa Filip David i inženjer u Emisionoj tehnici Lazar Lalić.

Urednici u Televiziji i Radio Beogradu Filip David, Isidora Sekulić, Gordana Suša, Olivija Rusovac, Branislav Čanak i Slobodan Stupar, u četvrtak će govoriti o 11. januaru 1993, kada, kako je navedeno u najavi emisije, više od hiljadu radnika RTS-a nije moglo da stigne do svojih radnih jer su im bez objašnjenja oduzete službene propusnice.

U epizodi „Rehabilitacija“ u petak biće prikazan i pregled kratkih saopštenja – reakcija na "prinudne odmore", koje je RTS emitovao u Dnevnicima, kao i saopštenje Samostalnog sindikata RTS-a povodom ovog slučaja.

Govoreći o januarskim čistkama na RTS-u 1993. godine predsednik Upravnog odbora RTS-a Slobodan Marković rekao je: „Danas, sećajući se ovog akta progona novinara i saradnika, prizivamo u sećanje i niz drugih, sličnih događaja iz tog vremena uzimajući čin udaljavanja s posla radnika RTS-a kao simbol ukupnog pritiska režima na medije,  kao jedno od najtežih ogrešenja na medijske slobode. Dve decenije kasnije, na putu ka Evropskoj uniji i konsolidaciji evropskih vrednosti okupili smo se da jednom simboličkim činom pošaljemo poruku o neprihvatljivosti grubog mešanja politike u novinarske slobode, ali i o tome da neslavna prošlost treba da nas poduči kako da izbegnemo da se nešto slično više nikada ne ponovi.“

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

25.01.

2018.

Марија [neregistrovani] u 16:02

какве чистке?

Какве „јануарске чистке“ у 1993. години? Сви су послати на принудне одморе, примали су 70% плате, уплаћено је пензијско и здравствено. Праве чистке настале су после 2000 године, са правим отказима и слањем на биро где је отеран и мој отац. И колико знам, многи од тих из 1993. су добили вансудским поравнањем разлику до 100% иако нису радили. А у неколико таласа после 5 октобра биле су праве чистке где су људи отерани с посла без својевољног пристанка на отпремнину. И где су се многи разболели од туге што им се фирма смањује и смањује... И који су од туге зарадили најтеже болести од којих се нису извукли. Причајте о томе.

Odgovori
sre

24.01.

2018.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 18:40

ЧЕКАМО И ПЕТООКТОБАРСКЕ.....

Верујем, да ће ићи по реду и да ће, рецимо, идуће године доћи на ред и петооктобарске чистке и линч новинара.
Надам се да те догађаје г. Марковић неће прогласити највећим демократски тековинама, драге нам РТС.
Деведесетитреће бар нису палили, тукли ломили, линчовали новинаре......

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi