Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinski tekst pretočen u projekat
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

27. 12. 2017.

Izvor: UNS

Novinski tekst pretočen u projekat

Novinar i član UNS-a dr Milorad Đoković pokazao je kako jedan novinski tekst objavljen u „Politici“ 1984. godine, pod naslovom „Ulica čuva tajnu“, posle višedecenijskog istraživanja može prerasti u naučni projekat.

U Centru za kulturu u Lazarevcu, povodom Dana RV i PVO, 24. decembra otvorena je multimedijalna izložba „Bombardovanje aerodroma u Lazarevcu i pogibija devet avijatičara".

Izložba koju je pripremio Milorad trajaće mesec dana. Posvećena je sudbini aerodroma u Lazarevcu, kada je 7. aprila 1941. godine, posle napada nemačke avijacije, poginulo devet avijatičara Kraljevine Jugoslavije.

Prikazan je dokumentarni film o ovom događaju, kao i izložba fotografija kojima su prvi put prikazani bombardovanje Lazarevca i pogibija avijatičara, a o čemu do sada u arhivskoj građi i knjigama nisu postojali nikakvi podaci.

Pored pripadnika Vojske Srbije, među gostima je bila Zlata Kordić, ćerka poginulog avijatičara Labuda Egića.

Kako je UNS-u rekao Milorad Đokovića, cilj izložbe je da se sačuva kultura sećanja na istoriju srpskog naroda.

„Moj otac je imao stan u ulici „6 avijatičara“ i ja sam se zainteresovao ko su oni bili. Otišao sam u arhiv gde su mi rekli da je, po pričama starih, tu bio aerodrom. Napisao sam tekst o tome 'Ulica čuva tajnu', a onda nastavio da istražujem. Projekat je realizovan sintezom novinarstva, publicistike i nauke. Izložba će iduće godine biti prikazana u više gradova Srbije“, rekao je Đoković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi