Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Film "Sporazum" Predraga Radonjića večeras na RTS 1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

14. 12. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Film "Sporazum" Predraga Radonjića večeras na RTS 1

Film novinara, producenta i člana UNS-a Predraga Radonjića “Sporazum” biće večeras od 21.05 emitovan na Prvom programu Radio-televizije Srbije. “Sporazum” je prvi srpski igrani film snimljen na Kosovu i Metohiji nakon 1999. godine i govori o životu na KiM u posleratnom periodu. Nastao je, kaže Radonjić za sajt UNS-a, iz njegove želje da prikaže priče koje je čuo i video u svom petnaestogodišnjem novinarskom iskustvu na Kosovu i Metohiji.

„Ono što sam kao novinar video i događaji kojima sam posvedočio u posleratnom periodu pokušao sam da prikažem ovde. Odnosi Srba i Albanaca, svakodnevni život, načini i okolnosti u kojima živimo na KiM. Želeo sam da razbijem stereotipne slike koje imaju i građani i mediji i prikažem duboku složenost odnosa među ljudima“, rekao je Radonjić.

„Sporazum“ je već prikazan na nekoliko festivala u Srbiji i, kaže Radonjić, reakcije su dobre.

„Gledaocima se dopada. Najdraže su mi reakcije ljudi sa Kosova i Metohije, oni su mi rekli da sam uspeo da tačno prikažem život tamo. Mislim da je ovaj film važno svedočanstvo o životu na Kosovu i Metohiji i drago mi je da su oni to prepoznali. To je za mene bilo vrlo emotivno“, kaže Radonjić.

Glavnu ulogu u filmu ima umetnički direktor i prvak niškog Narodnog pozorišta Aleksandar Mihajlović. U filmu igraju i glumica Pozorišta na Terazijama Vasilija Kokotović, doskorašnji glumac Narodnog pozorišta u Prištini Bora Nenić, Marjan Todorović iz niškog i Zdravko Maletić iz kragujevačkog pozorišta, glumice Tamara Tomanović i Jelena Orlović…

Predrag Radonjić je direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici.  Od 2010. do 2015. godine radio je kao urednik na RTV KiM, a pre toga je deset godina bio novinar i zamenik urednika u listu „Glas juga“. Objavio je više zbirki pripovedaka i kratkih priča. Reditelj je brojnih dokumentarnih filmova i dobitnik priznanja "Milutin Uskoković", "Laza Lazarević", "Srpsko pero", "Vidovdanska povelja".

Pogledajte najavu za film:

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi