Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinar rumunskog nedeljnika “Naša reč” Predrag Despotović – Profit je u medijima najbitniji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

02. 11. 2017.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Novinar rumunskog nedeljnika “Naša reč” Predrag Despotović – Profit je u medijima najbitniji

Novinar u nedeljniku „Naša reč“ u Rumuniji Predrag Despotović jedan je od polaznika obuke za novinare srpskih medija i organizacija Srba iz regiona koju je prošlog meseca organizovalo Udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova – Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Sa njim smo razgovarali o iskustvu sa obuke u UNS-u i beogradskim redakcijama, kao i o tome kako vidi stanje u medijima u Srbiji i Rumuniji.

Predrag Despotović se, kako je rekao UNS-u, od nedavno bavi novinarstvom, a danas piše za jedini nedeljnik na srpskom jeziku u Rumuniji „Naša reč“, koji izdaje krovna organizacija “Saveza Srba u Rumuniji”.

“Da sam odmah posle mature razmišljao kao sad, novinarstvo bi mi bila prva opcija. Govorim o početku devedesetih, a to je ono doba kada je u državi u kojoj živim došlo do dramatičnih promena. Većini mladih nije bilo najjasnije šta znači biti novinar. Tešim se da mi poslednjih dvadesetak godina nije prošlo uzalud”, rekao je Despotović.

Na pitanje UNS-a, misli li da se medijska scena u Srbiji razlikuje od rumunske, Despotović je rekao da “drastičnih razlika nema”.

“Trendovi su slični. Onlajn izdanja su uzela maha, a kada je reč o ‘hamletovskoj’ dilemi medija, kvalitet ili kvantitet, daje se prednost ovom drugom. Vredelo bi posvetiti više pažnje nedoumici da li je u pitanju samo politika medijskih kuća ili je sve to odraz društva u kojem živimo, to jest ko koga i šta uslovljava. Valjalo bi, pritom, imati na umu i činjenicu da obe zemlje teže, bar deklarativno, da se priključe takozvanom zapadnjačkom sistemu vrednosti u kojem je, svi znamo profit ili bolje reći maksimalni profit najbitniji. Ne bismo smeli smetnuti s uma ni činjenicu da ko plaća muzičare, taj i naručuje pesmu, a to u produženoj tranziciji ostavlja dublje tragove nego u konsolidovanim demokratijama”, kaže Despotović. 

Despotović je bio na desetodnevnoj obuci u UNS-u i u onlajn redakcijama Radio - televizije Srbije i “Vestima”, a posetio je i redakciju portala Telegraf.rs.

“Nezahvalno i netačno bi bilo da posle predavanja, kojima sam prisustvovao u sedištu Udruženja novinara, slušajući odlične i strpljive predavače i nakon poseta RTS-u i drugim redakcijama, kažem da sam ičim nezadovoljan. Bar isto toliko zasluga pripada i samim organizatorima ovog našeg usavršavanja”, naveo je Despotović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi