Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Objavljena knjiga „Rat rečima - Medijska manipulacija od Jugoslavije do Ukrajine“ novinara Rajka Kornje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

30. 06. 2017.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Objavljena knjiga „Rat rečima - Medijska manipulacija od Jugoslavije do Ukrajine“ novinara Rajka Kornje

Novinar rumunske nacionalne televizije (TVR) i direktor za medije u Savezu Srba u Rumuniji dr Rajko Kornja objavio je knjigu „Rat rečima - Medijska manipulacija od Jugoslavije do Ukrajine“.

“Najpogubnije za objektivno izveštavanje i informisanje publike, ali i najefikasniji način manipulisanja, jeste objavljivanje poluistina i polulaži”, piše Kornja u knjizi i dodaje da “selekcija isključivo onog što ide u prilog uređivačkoj politici i prećutkivanje aspekta koji se kose sa medijskim trendom predstavlja najperfidniji vid iskrivljenja stvarnosti”.

Književnik Radovan Kalabić napisao je u predgovoru da Kornja medijsku istinu poima kao profesionalnu vrlinu nad vrlinama i da je zato svoj delo posvetio „svim novinarima za koje je istina svetinja“.

„Na malobrojnim stranicama Kornjine knjige, kao u kratkom priručniku, pobrojane su i opovrgnute brojne medijske laži i obmane od vremena rata na prostoru bivše SFRJ do sukoba u Ukrajini”, napisao je Kalabić.

Rajko Kornja je završio Fakultet političkih nauka u Beogradu 1966. godine, a doktorirao je 2014. godine na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru. Sarađivao je sa rumunskim i srpskim štampanim i elektronskim medijama. Osim knjige „Rat rečima - Medijska manipulacija od Jugoslavije do Ukrajine“, objavio je i knjigu “Intervjui-trenutak istine” 2002. godine na srpskom jeziku i četiri knjige na rumunskom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi