Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Odgovornost Blica za oglas: mladi "palite" iz Srbije?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

22. 03. 2011.

Odgovornost Blica za oglas: mladi "palite" iz Srbije?

"Mene je, kao građanina Srbije i Beograda sa nepunih trideset godina, duboko potresao i uznemirio oglas "Šta ćeš ovde? Završi Megatrend i - pali!" objavljen u Blicu 19. marta. Više od decenije svi slušamo o odlivu mozgova i šta država i institucije mogu da urade na sprečavanju istog. Pa kako je onda moguće da se najvećem privatnom Univerzitetu sa očigledno velikim uticajem u našoj zemlji dozvoljava da javno nekažnjeno oglašava upravo suprotno", zapitao se Miloš Grujić koji je zbog ovog oglasa tražio reagovanje UNS-a.



"Ovim oglasom nije prekršen Kodeks novinara Srbije. Reklama odražava sistem vrednosti koji je možda dominantan i njime se ne krši neki etički standard.
To naravno ne znači da treba da se slažemo sa takvim vrednosnim stavom. Naprotiv", odgovorio je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović i ponudio da se ova tema nađe na sajtu UNS-a.

"Mišljenja sam da je ovim oglasom prekršen Zakon o oglašavanju jer svojim sadržajem direktno povređuje i ugrožava prava i interese građana Srbije. Odgovorna lica u Blicu su svesno dozvolila objavljivanje ovakvog, tužnog, sadržaja. To ih ne oslobađa moralne odgovornosti uz pitanje da li čast odgovornog lica (urednika) vredi oko 1000 evra koliko košta pola kolor strane u Blicu? Megatrend je veliki oglašivač pa treba puštati svaki oglas bez obzira na sadržaj? Puno tema za diskusiju, ali biram no comment" odgovorio je Miloš Grujić i složio se da ovu dilemu podelimo sa posetiocima sajta UNS-a.




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi