Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Filmom novinara Slobodana Rakovića otvoren bioskop u Valjevu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

23. 02. 2017.

Autor: J.Pešić Izvor: UNS

Filmom novinara Slobodana Rakovića otvoren bioskop u Valjevu

Dokumentarni film „Arijus Van Tinhoven – valjevski Holanđanin“ višedecenijskog novinara i člana UNS-a Slobodana Rakovića premijerno je prikazan 13. februara u novoj sali „Bioskopa 85“, a potom i u velikoj sali Centra za kulturu Valjeva.

Dokumentarac otkriva nepoznate detalje života i rada "valjevskog Holanđanina" kome se grad odužio zvanjem počasnog građanina.

„Kao ratni hirurg, Van Tinhoven je iz Haga u Srbiju došao 1912. kao predvodnik dobrovoljne medicinske misije. Nakon balkanskih, Veliki rat ga zatiče u Valjevu koje je, zbog nezapamćene epidemije pegavog tifusa, od kraja 1914. do sredine 1915. bio grad smrti. U varoši koja je potpuno bila pretvorena u bolnicu borilo se za život svakog čoveka, bez obzira na uniformu, naciju i veru, a Van Tinhoven je bio jedan od vodećih lekara - heroja“, rekao je Blicu valjevski novinar Slobodan Raković.

Kolega Raković objasnio je da je ovaj holandski lekar bio posebna ličnost zbog svoje humanosti i požrtvovanja.

„Sam čin da je dobio zvanje počasnog građanina Valjeva pre vojvode Mišića, dovoljno govori o njegovoj veličini, požrtvovanosti i značaju. Šta bi bilo da danas neko Valjevskoj bolnici pokloni rentgen aparat? Sve TV i novine bi na naslovnim stranama objavile fotografiju tog čoveka. A zamislite 1912. godine dr Arijus Van Tinhoven rentgen ostavlja Valjevskoj bolnici. Samo to činjenje je dovoljan motiv da napravim film o tom velikom i humanom čoveku. I moram reći da je on prvi koji je de facto dokazao i pokazao da je austrougarska vojska bila zločinačka, da je činila ubistva nedozvoljenim dum-dum mecima, i da je u ratu protiv Srbije koristila i otrovne gasove", ispričao je Raković za svoje motive za snimanje filma o holandskom hirurgu za sajt kolubarske.rs.

Ovo 50-minutno ostvaranje, filmska ekipa snimala je na autentičnim mestima na kojima je boravio doktor Arijus u toku balkanskih i Prvog svetskog rata.

O Arijusovom liku u filmu govore ljudi koji godinama izučavaju srpski ratni sanitet – prof. dr Aleksandar Nedok, prof. dr Mile Ignjatović, Velibor Vidić i prof. dr Jelica Novaković Lopušina, koja je, prevodeći Tinhovenove dnevnike, veoma dobro upoznala njegov rad.

Film je režirao Dušan Popović, a lik lekara Arijusa igra beogradski glumac Janko Cekić.

Posle višegodišnje pauze projekcijom filma novinara Rakovića, počeo je da radi valjevski bioskop i velika sala. Realizaciju filma omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Valjevo.

Slobodan Raković je novinar u penziji, dugogodišnji urednik Dopisništva RTS u Valjevu, autor brojnih dokumentarnih zapisa, među kojima i dokumentarca „Valjevska bolnica”..

Kolega Slobodan Raković dobitnik je Nagrade UNS-a za životno delo 2014. godine i Nagrade Grada Valjeva 2015.godine. 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi