Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  "Dražesni KGB - javi se" na rumunskom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

29. 06. 2010.

"Dražesni KGB - javi se" na rumunskom

Knjiga "Dražesni KGB javi se" autora novinara Dragoslava Simića i Milana Petrovića prevedena je na rumunski jezik. Knjigu je preveo Vasa Barbu, a izdavači su "Libertatea" iz Pančeva i "Paideja" iz Bukurešta.

Rumunsko izdanje, istovetno je srpskom, koje je početkom 2009. godine objavilo Udruženje novinara Srbije. Predstavljeno je 23. juna u knjižari "Mihail Sadovenau" na Bulevaru Mageru u Bukureštu uz prisustvo Milana Petrovića i Vase Barbua.

 

 

Predmet knjige je delovanje tajne radiostanice «Slobodna Jugoslavija», koja je emitovala program iz Bukurešta od 1949 – 1954 godine. Njen urednik bio današnji dopisnik Politike iz Rumunije, Milan Petrović, koji je na uzbudljiv način prikazao dramu političkog emigranta u vreme Informbiroa.

"Kako može KGB, ime čuvene sovjetske tajne policije, da bude "dražesno" ? Čoveku se ledi krv na pomisao šta je ta tajna služba radila. U čemu je, onda, veza one ljupke devojke, koja se vidi na koricama knjige, sa KGB ? Odmah da objasnimo : bila je slučajna prolaznica na jednoj beogradskoj ulici, ogrnuta modnom jaknom sa crvenom zvezdom i oznakom KGB, kada ju je gospodin na slici, Milan Petrović, sreo, zaustavio i tim povodom napisao autobiografsku pričicu "Dražesni beogradski KGB – javi se". Po tom tekstu knjiga je i dobila ime".


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi