Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Film „Sporazum“ novinara Predraga Radonjića u Domu omladine 17. januara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

11. 01. 2017.

Autor: J.Pešić Izvor: UNS

Film „Sporazum“ novinara Predraga Radonjića u Domu omladine 17. januara

Prvi srpski igrani film snimljen na Kosovu i Metohiji posle NATO bombardovanja 1999. godine biće premijerno prikazan u Beogradu, 17. januara, u 20 sati, u Velikoj sali Doma omladine (Makedonska 22).

Film „Sporazum“, reditelja, scenariste i novinara Predraga Radonjića, inspirisan je istinitim događajima. Porodica proterana sa Kosova i Metohije, povratak u svoj dom vidi kao jedini izlaz iz beznađa u kom živi u centralnoj Srbiji. Povratak, i pored zvaničnih reči dobrodošlice, u stvarnosti nije takav. Posledice rata i mržnja još su dominantni. Komšije iz sela, lokalni Albanci, postavljuju zasedu na putu kojim treba da prođe kamion sa povratnicima...

Sve filmske scene snimljene su na Kosovu i Metohiji, u Prištini, Gračanici, Velikoj Hoči, u povratničkom selu Ćeranovica i to bez unapred dobijenih dozvola.

Kako kaže Radonjić ovaj film spada u kategoriju onih koji se nalaze na granici između bezbudžetnih i mikrobudžetnih filmova. Svi koji su učestvovali u fazi pretprodukcije i produkcije filma, od članova organizaciono-tehničke ekipe do glumaca, činili su to bez honorara, u skromnim uslovima smeštaja i sa minimalnim dnevnicama.

Uprkos tome autor filma dodaje da je ekipa napravila dobar i primećen film.  

Utisak autetičnosti i dokumentarnosti filma doprinele su lokacije na kojima je snimano.

Izbeglički kamp sniman je u Gračanici gde i danas u kontejnerima žive ljudi koji su proterani iz Prištine, a kako kaže Radonjić, za potrebe filma bili su istovremeno i statisti „glumeći“ sami sebe. 

„Scena na porušenom seoskom groblju snimana je na srpskom groblju u centru Prištine i to tako što smo zbog nemogućnosti da dobijemo dozvolu za snimanje, na groblje ušli sa glavnim glumcem Aleksandrom Mihailovićem kao članom naše ‘novinarske ekipe’, jedne od njih nekoliko, koje su sa predstavnicima francuske ambasade u Prištini i lokalnim političarima došli da proprate polaganje venaca na kosturnici francuskim vojnicima povodom godišnjice obeležavanja značajnog datuma iz Prvog svetskog rata“, rekao je reditelj Radonjić.

Predrag Radonjić je magistar srpske književnosti. Autor je osam dokumentarnih filmova i dokumentarnog serijala o srpskoj baštini na Kosovu i Metohiji „Čuvari baštine“ koji je emitovan na RTS-u.

Od 2001. godine radi kao novinar na Kosovu i Metohiji. Član je UNS-a.

 

Autor filma i UNS članovima sa overenom novinarskom legitimacijom za ovu ili prethodnu godinu, pokloniće šest karata za premijeru filma, odnosno tri puta po dve karte. Potrebno je da na mejl unsinfo1@uns.org.rs pošaljete ime i prezime i kontakt telefon do četvrtka u 13h. Karte će biti podeljene prvima koji se jave.

Film traje 79 minuta.

Reditelj i scenarista: Predrag Peđa Radonjić

Pomoćnik reditelja: Strahinja Mlađenović

Direktor filma: Isak Vorgučić

Montažer: Snežana Ivanović

Direktor fotografije: Slavenko Smiljanić

Muzika: Bratislav Radovanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi