Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Promocija monografije „Apoteoza srpskim guslama“ Dejana Tomića u Etnografskom muzeju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

21. 11. 2016.

Izvor: UNS

Promocija monografije „Apoteoza srpskim guslama“ Dejana Tomića u Etnografskom muzeju

Promocija monografije „Apoteoza srpskim guslama“ člana UNS-a Dejana Tomića biće održana u četvrtak, 24. novembra, sa početkom u 19 sati u Etnografskom muzeju.

 

Na promociji će govoriti akademik, prof. dr Ljubomir Zuković, predsednik Srpskog narodnogm vijeća Crne Gore dr Momčilo Vuksanović, etnomuzikolog dr Danka Lajić-Mihajlović, književnik i direktor „Brankovog kola“ Nenad Grujičić, prvakinja SNP iz Novog Sada Gordana Đurđević-Dimić, guslar iz Novog Sada Petar Mišović, guslar iz Vrbasa Miljan Vujović i autor.

„U monografiji 'Apoteoza srpskim guslama' nalaze se zapisi o guslarima svih krajeva u kojima su Srbi živeli i žive, od Pešte, pa do Stare ili Prave Srbije (danas Makedonije). Pored poznatih imena Filipa Višnjića, Tešana Podrugovića, Đure Milutinovića (Đure Pismonoše), Starca Milije, Petra Perunovića Peruna i Tanasija Vućića, u knjizi nalazimo i priče o malo poznatim guslarima, a u svoje vreme izuzetno značajnim“, rekao je Tomić za UNS.

U ilustrovanoj monografiji, osim likovnih radova domaćih i stranih umetnika, nalaze se i fotografije gusala Petra Petrovića Njegoša, Vuka Karadžića, Zmaja Jove, kao i Svetog Nikolaja Srpskog.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu monografija „Apoteoza srpskim guslama“ dobila je nagradu za najbolji izdavački poduhvat dijaspore.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi