Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Najstariji član UNS-a napunio 100 godina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

15. 07. 2016.

Izvor: UNS

Najstariji član UNS-a napunio 100 godina

Najstariji član Udruženja novinara Srbije Branislav Branko Ćirlić proslavio je 8. jula 100. rođendan. Najstariji srpski novinar, slavista, pisac i prevodilac od sredine prošlog veka živi u Poljskoj gde je stekao titulu „Zaslužnog kulturnog radnika Republike“.

 

Rođen je u Pirotu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Beogradu je završio Šumarski i Filozofski fakultet. Po završetku studija dobio je godišnju stipendiju poljske vlade i imenovan je za dopisnika iz Varšave beogradskog dnevnog lista „Pravda“. Pisao je redovno članke, a kad je Nemačka napala Poljsku prijavio se za dobrovoljca i slao ratne dopise za „Pravdu“, što je nastavio i posle povratka u Beograd.

Pokrenuo je „Narodne novine“, prvi list na oslobođenoj teritoriji Srbije. Krajem 1944. godine bio je novinar lista narodnog fronta Beograda „20 oktobar“ i narodnog fronta Srbije „Glas“, a u „Radio Beogradu“ vodio je emisiju na poljskom jeziku.

Po završetku rata odlučio je da se posveti naučnom radu i preseli u Poljsku zajedno sa suprugom poljakinjom.

Za književni rad dodeljena mu je visoka nagrada Saveza poljskih autora „ZAiKS“, a nosilac je i najvišeg poljskog odlikovanja u oblasti kulture - zlatne medalje„ Gloria Artis“.

Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, odlikovao ga je 2012. godine za Ordenom Srpske Zastave naročite zasluge i izuzetan doprinos očuvanju i negovanju prijateljstva između Srbije i Republike.

Kako kaže za UNS, mnogo je hteo i mnogo započeo, a književno-prevodilački posao u široj porodici Ćirlić nastavilo je četvoro mlađih prevodilaca.

„Čovek može biti istinski srećan samo u svojoj otadžbini“,  Ćirlićev je zaključak na osnovu celokupnog života dugog jedan vek.

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

16.07.

2016.

mr Milica Stojković [neregistrovani] u 10:39

lJUBIŠA STOKKOVIĆ -P ODSEĆANJE

https://milicaviolina.wordpress.com/2008/12/14/ljubisa-stojkovic-1907-1965/

Pre 51 godine umro je jedan od 100 novinara "2 VEKA NOVINARSTVA SRBIJE"
LJUBIŠA STOJKOVIĆ-urednik:
"VREME","20 OKTOBAR","GLAS","DUGA",Direkcija za informisanje-načelnik,"BORBA"dnevni urednik DESKa itd

Odgovori
sub

16.07.

2016.

mrMilica Stojković [neregistrovani] u 10:09

SREĆAN RODJENDAN

Gospodin Ćirlić bio je novinar lista "20 oktobar" u kome je moj otac Ljubiša Stojković (1907-1965) bio urednik i dobro se sećam svih saradnika moga oca .Veoma mi imponuje što je dočekao tako duboku starost i želim mu jos bar 50.ak uspešnih godina!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi