Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinarka Mira Popović iz Podgorice - Mediji su dobra ideja koja je izmanipulisana tako da nad istinom postoji monopol
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

22. 04. 2016.

Izvor: UNS

Novinarka Mira Popović iz Podgorice - Mediji su dobra ideja koja je izmanipulisana tako da nad istinom postoji monopol

Učesnica ovogodišnje stručna praksa za novinare iz regiona, Mira Popović iz Podgorice, priča za UNS o utiscima sa 18-dnevnog usavršavanja u Beogradu kao i o medijskoj slici Crne Gore. Na praksu koju organizuje Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova - Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, došla je kao novinarka portal IN4S.

 

„To je jedini medij u Crnoj Gori koji nije pod kontrolom vlasti, na kojem vijesti nisu filtrirane i na kojem se može čuti istina, a ne propaganda trenutne politike. To je takođe jedini medij koji prati i drugu stranu priče o NATO integracijama, naime neutralnosti Crne Gore – teme koja je u našoj državi tabu“, počinje  razgovor za UNS Mira pričom o mediju u kome radi.

Trenutno je na poslu najviše posvećena temama iz politike, ali voli i kulturu, istoriju, zapravo sve ono što neposredno ili posredno čini identitet našeg naroda.

„Mediji treba da omoguće povezivanje ljudi, širi i brži protok istine o tome šta se dešava u svijetu, a zapravo smo postali zatrpani informacijama, posebno od pojave interneta, tako da je sada jako teško iskopati šta istina jeste. Mediji su jedna dobra ideja koja je izmanipulisana tako da sada i nad istinom postoji monopol. Zapravo: ko ima monopol nad istinom – ima potpunu vlast nad ljudima. Zato je istraživačko novinarstvo cilj kojem sam posvećena, jer je to trenutno najveća bitka za istinu“, kaže Mira.

U Crnoj Gori je jako teško, a slično je i u Srbiji, smatra Mira.

„Nerasvijetljena ubistva novinara, pritisci, prijetnje. Ko god se primakao malo bliže istini rizikovao je svoj život. Urednik portala, Gojko Raičeveć, za vrijeme protesta u oktobru prošle godine uhapšen je jer je snimao privođenje poslanika Demokratskog fronta Slavena Radunovića, i tri puta je brutalno pretučen. Tri dana je portal bio oboren jer je samo IN4S prenosio šta se stvarno dešava na ulicama Podgorice, građanima se uskraćivalo pravo da znaju istinu“, kaže i dodaje: „Političari ali i svijet zaboravljaju da srpski narod ima inat i da što je veći pritisak – to je i veći inat, a ne strah na koji valjda računaju da će sa pritiscima doći. Tako da, što je situacija teža, to smo mi jači. Portal na kojem radim redovno biva obaran ali to je samo dio `šarma` u kojem živim skoro cio život“.

Mira misli da je ipak situacija malo bolja u Srbiji, jer ima više medija i uslovi za rad su bolji.
„U maloj sredini sve ide teže, manje je ideja i ljudi. Pratim redovno sve medije u Srbiji jer se moj portal bavi najviše temama vezanima za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku“, kaže Mira.

Novinarstvom je počela da bavi slučajno. Diplomirala je filozofiju, a pre toga završila studije italijanskog jezika i književnosti.

„ Radila sam s vremena na vrijeme kao prevodilac. Pošto godinama nisam mogla da nađem stabilan posao prijavila sam se da završim pripravnički staž. Zatim sam dobila paralelnu ponudu iz gimnazije u kojoj sam mogla da predajem filosofiju i portala IN4S da radim kao novinar. To je otvorilo jedan sasvim novi svijet i način da izrazim sebe“, objašnjava Mira koja sebe smatra borcem za istinu.

Na stručnoj praksi u Beogradu više joj se svideo teorijski deo sa predavanjima i vežbama. 

„Kako sam završila filosofiju bilo mi je potrebno da me neko malo uvede u novinarstvo, da saznam koje su mi sve mogućnosti. Praksa koju sam imala u Politici je slična onome kako radimo na IN4S-u, sa tim što u Politici imaju lektore, dok mi sve radimo sami“.

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi