Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinari "Politike": Da li je premijer u sukobu interesa?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

17. 12. 2009.

Novinari "Politike": Da li je premijer u sukobu interesa?


Novinari "Politike" Marijana Milosavljević, Dragana Matović i Vladimir Radomirović podneli su danas Republičkom odboru za rešavanje o sukobu interesa prijavu protiv premijera Mirka Cvetkovića zbog sumnje da se nalazi u sukobu interesa, jer državno preduzeće Politika posluje sa privatnom firmom u kojoj je premijer suvlasnik.

U obrazloženju prijave navodi se da je Autorska agencija, preduzeće u kojem Cvetković ima akcije, potpisala ugovor o saradnji sa preduzećem Politika novine i magazini, koje kontroliše Vlada Srbije.

Rukovodstvo Politike saopštilo je honorarnim saradnicima da saradnju mogu da nastave samo ako pristanu da potpišu pojedinačne ugovore s Autorskom agencijom. To je Politici omogućilo da lažno prikaže da nema honorarne saradnike, što joj otvara put da stalno zaposlene proglasi tehnološkim viškom i da ih otpusti.

Politika novine i magazini zajedničko je preduzeće Politike a.d. i nemačkog koncerna WAZ Mediengruppe koji imaju po 50 odsto akcija u njemu. Većinski vlasnik Politike a.d. je država Srbija, koja preko Vlade postavlja članove njenog upravnog odbora i odlučuje o izboru generalnog direktora preduzeća Politika novine i magazini i glavnog i odgovornog urednika lista Politika.

Prema podacima iz Centralnog registra hartija od vrednosti, vlasnik više 70 odsto akcija Politike a.d. su država Srbija ili javna preduzeća. Najveći pojedinačni akcionar je Republika Srbija sa 31,06 odsto akcija, zatim Akcijski fond sa 21,26 odsto, JP Elektroprivreda Srbije sa 12,12, PIO Fond RS 4,33, Komercijalna banka 2,61, i tako dalje.

Takođe, u Centralnom registru hartija od vrednosti kao jedan od vlasnika Autorske agencije naveden je i Mirko Cvetković, koji ima 5,62 odsto akcija.

“Generalni direktor Politike novine i magazini (PNM) direktno je podređen Vladi Srbije, a s obzirom da je predsednik Vlade suvlasnik Autorske agencije smatramo da je ugovorom o saradnji između preduzeća Politika novine i magazini i Autorske agencije prekršen Zakon o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija time što je jedna firma pod pretežnim uticajem Vlade poverila posao firmi u kojoj predsednik Vlade ima akcije”, navode novinari Politike koji su podneli prijavu Republičkom odboru za rešavanje o sukobu interesa.

Od 1. januara 2010. godine, sve postupke koje sada vodi Odbor preuzeće Agencija za borbu protiv korupcije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi