Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Knjiga Dejana Tomića „Apoteoza srpskim guslama“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

11. 04. 2016.

Izvor: UNS

Knjiga Dejana Tomića „Apoteoza srpskim guslama“

Član UNS-a i nekadašnji muzički urednik Radio televizije Novi Sad Dejan Tomić objavio je monografiju „Apoteoza srpskim guslama“. Promocija ove knjige biće u sredu, 13. aprila, u Svečanoj sali Matice srpske.

 

Knjiga je priređena na principu almanaha, u kojem se nalaze tekstovi brojnih autora.

„Monografija je priređena na način nekadašnjih knjiga za narod, tako da se očekuje da će pobuditi interes kod najšire čitalačke publike“, kaže autor knjige Dejan Tomić.

Ovo je Tomiću sedamnaesta knjiga u kojoj je želeo da ukaže da sveprisutnost ovog jednostavnog ali izuzetno značajnog muzičkog instrumenta za srpski narod.

U monografiji su objavljeni brojni zapisi o guslama i guslarima u svim krajevima de su Srbi živeli i gde žive. Uz to, objavljeni su tekstovi 61. stranog istoričara, književnika, putopisca, muzikologa  o značaju i karakteru guslarske narodne umetnosti.

Monografija je ilustrovana reprodukcijama slika Katarine Ivanović, Anastasa Jovanovića, Nikole Arsenovića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Đorđa Krstića, Anastasa Bocarića, Dragutina Medenjaka Inkiostrija, Nadežde Petrović, Mihaila Milovanovića, Danice Jovanović, Petra Počeka,  skulptura i reljefa Đorđa Krstića, Ivana Meštrovića, Sretena Stojanovića, kao i stranih likovnih umetnika. U monografiji su predstavljeni portreti  guslara kako onih najpoznatijih, tako i onih, nezasluženo, skrajnutih.

Izdavač je Srpska književna zadruga Srpskog narodnog vijeća Crne Gore.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi