Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Promocija zbornika "Kolaboracionistička štampa u Srbiji 1941-1944"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

01. 02. 2016.

Izvor: UNS

Promocija zbornika "Kolaboracionistička štampa u Srbiji 1941-1944"

Promocija zbornika "Kolaboracionistička štampa u Srbiji 1941-1944" biće održana u utorak, 9. februara, sa početkom u 19.30 sati, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine.

 

„Zbornik doprinosi proučavanju istorije srpskog novinarstva i javnog informisanja. Osam autora bavi se, u 12 tematski zaokruženih poglavlja, kontekstualnom i kvalitativnom analizom pisanja štampe i javnom reči u Srbiji tokom okupacije u Drugom svetskom ratu“, kaže za UNS priređivač knjige Aleksandar Stojanović.

Na promociji će učestvovati: dopisni član SANU dr Ljubodrag Dimić, recenzenti  knjige dr Mira Radojević i dr Milan Terzić, jedan od autora knjige dr Dragomir Bondžić i priređivač zbornika dr Aleksandar Stojanović.

„Štampa u okupiranoj Srbiji 1941–1944. godine nije u prošlosti, u većoj meri, bila predmet istraživačkog interesovanja istoričara, politikologa i sociologa.  Iako su je generacije istraživača parcijalno koristile kao istorijski izvor, ona je retko sama predstavljala osnovnu temu istraživanja“, kaže Stojanović i dodaje da je „kolaboracionistička štampa u okupiranoj Srbiji imala veliki značaj, kao sastavni deo i instrument propagande okupatora i vlade Milana Nedića, ali i kao svojevrsna politička arena i prostor u kome su svoje ideje i kritike rivala plasirale različite frakcije inače veoma heterogene srpske kolaboracionističke uprave“.

„Njen osnovni cilj nije bio da istinski informiše stanovništvo, već je korišćena kao jedno od brojnih oružja u totalnom ratu u Evropi od 1939. do 1945. godine. Iako su usled višeslojne cenzure mnogi sadržaji na stranicama štampe prikazani iskrivljeno ili čak sasvim netačno, ona je ipak, u velikoj meri, verni prenosilac duha i svedok jednog burnog vremena“, rekao je Stojanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi