Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Promocija knjige Dejana Crnomarkovića u Atini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

29. 01. 2016.

Promocija knjige Dejana Crnomarkovića u Atini

U Atini je održana promocija knjige pesama „O izgubljenim danima“ našeg autora Dejana Crnomarkovića, koji je na grčki prevela Nora Lefa, a objavila je grčka izdavačka kuća „Direct publishing “.

 

U kultnom prostoru Books/caffee „Free thinking zone“ u centru Atine, knjigu je predstavio rektor Fakulteta umetnosti u Atini i poznati grčki umetnik Panos Charalambous, a o knjizi su govorili i prevodilac Nora Lefa, izdavač Lycurgus  Hatzakos i autor.

Panos Charalambous, nekadašnji prijatelj velikog pisca Danila Kiša, iskoristio je trenutak da podseti i na druženje sa književnim velikanom iz Srbije, a potom je govorio o knjizi koja je bila tema večeri.

Izdavač Lycurgus Hatzakos, objasnio je, između ostalog, da je knjiga Dejana Crnomarkovića, prva u ediciji „Balkanski pisci“ Izdavačke kuće „Direct publishing “ iz Atine i da slede nova izdanja autora iz regiona.

Poseban pečat ovoj večeri dala je prevodilac Nora Lefa koja je govorila i o tome kako se upustila u zahtevan prevod knjige poezije.

-Čitala sam Dejanovu knjigu više puta, i što sam je više čitala, doživljaj je postajao sve snažniji– istakla je Nora Lefa. - Morala sam na neki način da se „oslobodim“ te poezije i podelim je sa čitaocima.  

O svojim utiscima posle čitanja Crnomarkovićeve knjige i motivima da napiše književni prikaz ovog dela govorio je i recenzent Pavlos Lefas, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Atini.

 

Autor je naglasio da je više pesama objavljenih u knjizi napisano u poslednjoj deceniji prošlog veka kada je jedno vreme živeo u Grčkoj, na ostrvu Kritu. Potom je objasnio da je knjiga skrenula pažnju grčke javnosti pre svega zahvaljujući ogromnom trudu koji je uložila Nora u njen prevod, a zatim i time što su iza nje stale značajne ličnosti iz kulturnog života Grčke.

Umetničkoj večeri u „Free thinking zone“, pored ostalih, prisustvovali su i, višegodišnji ataše grčke ambasade u Srbiji Petros Tsaruhis, ambasador Albanije u Grčkoj, kao i poznate ličnosti iz javnog života Grčke.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi