Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinar iz Skoplja Stefan Radulović: Stručna praksa u Srbiji je odlična
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

25. 10. 2015.

Autor: M.I. Izvor: UNS

Novinar iz Skoplja Stefan Radulović: Stručna praksa u Srbiji je odlična

Jedan od polaznika stručne prakse za novinare srpskih medija iz regiona koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova - Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Stefan Radulović, za UNS govori o svom iskustvu tokom tronedeljne prakse.

 

„Rođen sam u Skoplju gde završavam studije na Filološkom Fakultetu „Blaže Koneski“, odsek: prevođenje i tumačenje (engleski i francuski). Pored uspeha na fakultetu, oduvek me je vuklo novinarstvo pa sam se uključio u rad Kulturno-informativnog centra Srba u Makedoniji – "Spona". U pitanju je nevladina organizacija koja se uglavnom bavi kulturnim životom Srba u Makedoniji“, kaže za UNS Stefan Radulović.

U „Sponi“ je angažovan kao saradnik od 2013. godine, aktivno radi na veb strani, terenskim istraživanjima, pisanju, a pored toga, sarađuje i sa američkom veb stranom „musclecarszone.com“ za koju piše članke na engleskom jeziku u vezi sa auto-moto industrijom.

Na pitanje UNS-a da nam prokomentariše medijsku scenu u Makedoniji, Stefan je odgovorio da „mediji u Makedoniji nisu nezavisni, tj. cenzura je na najvišem mogućem nivou. Premijer i voditelj se bukvalno dogovaraju šta će da pričaju tokom emisije, a ima samo jedan medij koji je nezavisan“.

Stefan je dodao i da su najzastupljeniji mediji televizije i internet portali, dok štampanih ima u veoma malom broju.Takođe, primetio je i da je mnogo teže danas doći do srpske štampe, a kao primer je naveo „Politiku“ koji  su ranije mogli da nađu na svakom kiosku, dok danas jedva i na svakom petom.

Od medija u Srbiji, Stefan redovno prati RTS i B92, kao i portal "Mondo" i "Večernje novosti".

Na pitanje UNS-a šta je ostavilo najveći utisak na njega tokom tronedeljnog boravka na stručnoj praksi, odgovorio je „pored odlazaka u UNS i redakciju RTS, imali smo dosta posla u Kancelariji za dijasporu jer su bila u poseti Beogradu deca iz Vukovara, pa smo imali zadatak da ispratimo i prenesemo ceo taj događaj. Tom prilikom smo posetili važne državne institucije, kao što su Skupština i Predsedništvo, a upoznali smo i ministra Ivicu Dačića koji nam je poklonio po knjigu 'Srbija u velikom ratu' ".

Stefan je naglasio da je najveći utisak na njega ostavila upravo poseta ministru Dačiću s obzirom na to da je najviše medija prenosilo taj događaj, kao i emitovanje dnevnika na RTS-u tokom kog su prenosili obraćanje premijera Vučića povodom sedam godina od osnivanja Srpske napredne stranke.

Po Stefanovom mišljenju, praksa je bila odlična jer mu je omogućila da vidi kako funkcionišu velike redakcije, kao i rad na terenu.

Posebno je zadovoljan što je imao priliku da bude u velikoj i ozbiljnoj redakciji kakva je RTS, a jedina zamerka je što im se nisu više i ozbiljnije posvetili s obzirom na to da je sve bilo "po principu improvizacije". Takođe, žao mu je što nije mogao da poseti B92 "jer mu se sviđa njihova profesionalnost i organizovanost".

„Doći ću ponovo na praksu za novinare iz regiona ukoliko budem u mogućnosti, a svima koji žele da se usavršavaju rado preporučujem da dođu jer će meni iskustvo koje sam stekao pomoći da radim brže i efikasnije nego do sada“, rekao je Stefan Radulović.

Stefan je istakao da je značaj medija u dijaspori za Srbiju, i obratno izuzetno veliki, jer su oni jedini način da se povežu ljudi među sobom, kao i da imaju uvid u to šta se dešava u Srbiji i dijaspori.

„'Spona' će ubuduće sigurno sarađivati i sa srpskim novinarima u Hrvatskoj, Albaniji i Rumuniji preko kolega koji su zajedno sa mnom bili na obuci, što itekako potvrđuje i veliki značaj prakse za novinare iz regiona koju su organizovali UNS i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu“, zaključio  je Stefan Radulović.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi