Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Milica Stojković poklonila UNS-u karikaturu Dese Glišić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

13. 03. 2015.

Izvor: UNS

Milica Stojković poklonila UNS-u karikaturu Dese Glišić

Novinarka veteranka Milica Stojković poklonila je juče Udruženju novinara Srbije (UNS) karikaturu Dese Glišić iz 1961. godine.

Desa Glišić jedna je od retkih žena karikaturista u srpskoj istoriji. Dugo godina bila je karikaturista lista „Jež“.

"Karikatura koju sam poklonila UNS-u je jedna od vrlo retkih, možda i jedina Desina politička karikatura. To je doba kada je u Africi sticana nezavisnost i na ovoj karikaturi je prikazana devojka (Afrika) koja je zbacila kolonijalizam (haljinu) i sada je slobodna, nezavisna i lepa,“ objasnila je Milica i dodala da je „ovu karikaturu od Dese dobio njen otac Ljubiša Stojković“.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

14.03.

2015.

mr.Milica Stojković [neregistrovani] u 09:34

Desa Glišić

Desa Glišić bila je jedina žena profesionalni karikaturist.Tridesetih godina prošlog veka doajen srpske i jugoslovenske karikature ,Pjer Križanić ,objavio je njene 3 karikature u listu "Politika"i tako je ušla u svet smehotvoraca.Slikarskoj veštini Desa se učila i od slikarke Bete Vukanović predstavnice minhenske slikarske škole koja je pored ostalog ostavila i više karikatura. Po rečima kritičara Slobodana Novakovića "Desine karikature plenile su crtačkom zrelošću i tematskom provokativnošću".
Saradjivala je u mnigim beogradskim listovima ali redakciski bila je vezana za predratni "Ošišani jež" i za njegovog duhovnog naslednika - posleratni "Jež".Posle 2. svetskog rata posvetila se stripu i stvorila junake iz tzv." frajerske brigade"ali u istoriji stripa i humoristiške štampe ostaće zabeležena kao tvorac popularne strip gerele "Dare nijagare"
Izvor:"Dva veka srpskog novinarstva"

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi