Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Radionica UNS-a o nacionalnim manjinama u novinarskom izveštavanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

17. 10. 2013.

Izvor: Svetlana Nikolin

Radionica UNS-a o nacionalnim manjinama u novinarskom izveštavanju

Udruženje novinara Srbije (UNS) organizovalo je juče u Novom Sadu radionicu za novinare „Poštovanje novinarskog kodeksa i standarda u izveštavanju o nacionalnim manjinama - Preporuke i smernice za profesionalno izveštavanje i problem adekvatnog obrazovanja novinara manjinskih medija“.

Radionicu su vodili Tamara Skrozza (Vreme), Čaba Presburger (Radio Novi Sad), Rastislav Durman (RTV), Vladimir Barović (Filozofski fakultet, Odsek za medijske studije), Nino Brajović (UNS) i Valentin Mik (Libertatea, In medias res).

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je da je cilj projekta povećanje vidljivosti problema nacionalnih manjina i profesionalnije izveštavanje novinara o manjinskim zajednicama.

Radionica je bila namenjena, pre svega, mladim novinarima koji prate i izveštavaju o temama u vezi sa nacionalnim manjinama, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Cilj radionice bio je i da se raspravom o ovoj temi unaprede smernice Kodeksa novinara Srbije, posebno u okviru poglavlja 4 Novinarska pažnja, koja propisuje “da novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu“.

Učesnici radionice su govorili i o izazovima sa kojima se suočavaju u izveštavanju, uticaju medija na stvaranje predrasuda o manjinama, problemu adekvatnog obrazovanja novinara manjinskih medija i novinara koji pišu o manjinama.

Razgovaralo se i o u radu Saveta za štampu kroz konkretne primere kršenja etičkog kodeksa, vređanja i diskriminasanja na nacionalnoj osnovi.

Radionica je deo projekta „Komšijske novosti: Promovisanje medija manjina, preporuke i standardi za izveštavanje o Nacionalnim manjinama“ koji UNS realizuje u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi